0
Fotocredits: PlanetProof, Boerenbusiness

Flash VoedselketenSMK volgt ‘Beter Voor..’ met eigen duurzaamheidsvergoeding

SMK, beheerder van het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk 'On the way to PlanetProof', introduceert een duurzaamheidsvergoeding. De keurmerkbeheerder heeft afspraken gemaakt met supermarktketens Aldi, Lidl, Jumbo en SuperUnie over een duurzaamheidsvergoeding als compensatie voor boeren en tuinders die extra kosten maken voor hun duurzamere teelt.

Door de duurzaamheidsvergoeding op te nemen in de inkoopprijs en inzichtelijk te maken op inkoopcontracten en facturen blijft deze zichtbaar door de keten heen en wordt duidelijk wat aan boeren en tuinders uitbetaald wordt.

SMK ging niet over één nacht ijs, maar klopte eerst bij de Autoriteit Consument en Markt aan voor goedkeuring van de regeling die door de afspraken met supermarkten mogelijk de mededinging zou beperken. Uitgangspunt van de regeling was het concept Landbouwakkoord van 2023, aldus Duurzaam Ondernemen. Vooralsnog geldt de regeling alleen voor onbewerkte AGF, andere productgroepen kunnen later volgen.

De vergoeding bestaat uit een door onderzoeksbureau CLM berekende compensatie voor de gemiddelde extra kosten die telers maken (kosten die resulteren uit de bovenwettelijke eisen van het keurmerk, zoals toepassing van duurzamere technieken of productiemiddelen, administratieve kosten en certificatiekosten) gerelateerd aan de gemiddelde opbrengst per hectare of m2. Een snelle blik op de site van On the Way to PlanetProof, waar de vergoedingen gepubliceerd zijn, laat zien dat deze uiteenlopen van €0,003 per komkommer tot €0,648 per kilo kersen uit de bedekte teelt. Jaarlijks wordt de hoogte van de duurzaamheidsvergoeding onafhankelijk geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

De PlanetProof-duurzaamheidsvergoeding volgt met deze introductie de 'Beter voor'-programma's van supermarktketen Albert Heijn. Die supermarktketen stelde in november vorig jaar zijn sinds 2017 bestaande verduurzamingsprogramma's open voor boeren van buiten de Albert Heijn-keten.

Zo zijn er ineens twéé, onafhankelijke, duurzaamheidskeurmerken op de markt waarmee boeren hun duurzaamheidsinspanningen (deels) vergoed krijgen.

SMK introduceert duurzaamheidsvergoeding voor On the way to PlanetProof - Duurzaam Ondernemen, 25 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.