0
Fotocredits: Lagebroek, sloot in de polder vanaf De Meije, Michielverbeek, via Wikimedia

Flash PerspectiefSnor-actie om biodiversiteit te vergroten

Laat de snor staan, dat verbetert de biodiversiteit! Daartoe roepen de Vlinderstichting, de plantenstichting FLORON en kennisorganisatie voor reptielen Ravon op.

De natuurorganisaties hebben het niet over gezichtsbeharing, maar over de zone waar de oever van een sloot, beek of vaart overgaat van droog naar nat. “Die snor is de biodiversiteitshotspot aan de waterkant”, vertelt Cato van Houten van de Vlinderstichting aan NPO Radio 1. Zo zoeken libellen, vissen, kikkers, salamanders, waterslakjes, watertorretjes, larven etc. tussen de verschillende planten naar voedsel, beschutting of een voortplantingsplek.

Daarnaast spelen de snorren een belangrijke rol in de waterzuivering. Planten in de snor, zoals de gele lis en lisdodde, bieden leefruimte aan bacteriën die afvalstoffen kunnen omzetten in voedingsstoffen.

Omdat watergangen soms grote hoeveelheden water moeten afvoeren is begroeiing langs de kant niet altijd handig. Daarom wordt de snor vaak gemaaid of volledig weggehaald. Dat vinden de natuurorganisaties zonde. Volgens hen kunnen wateren meer begroeiing hebben dan de opdrachtgever van de maaier denkt.

Om inzicht te krijgen in hoe het met de snorren in Nederland gesteld is, hebben de natuurorganisaties een actie bedacht: 'Waar is de snor?'. Ze roepen mensen op om op zoek te gaan naar snorren en foto’s te delen.

radio1 - Snor laten staan: dat helpt de biodiversiteit!, 3 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.