Sinds 2022 kun je aan het ROC in Amsterdam een opleiding voor plant-based chef volgen. De Volkskrant nam een kijkje bij het examen.
De opleiding is ontstaan omdat de vraag naar vegetarische en veganistische gerechten in de horeca groeit. Nu draait de horeca voornamelijk nog om vlees, vis en zuivel. Die dierlijke producten voedingskundig gelijkwaardig en verzadigend vervangen doe je niet zomaar even.
De studenten leren om met minimaal 80% plantaardige en maximaal 20% dierlijke producten te koken. De leerlingen leren bijvoorbeeld te werken met aquafaba, het nat van kikkererwten, in plaats van ei. Daarnaast leren ze over duurzaamheid en no-waste koken. “Sommige dingen waren voor de docenten zelfs nieuw, die moesten het ook leren”, vertelt een leerling.
De officiële uitslag hebben de studenten nog niet binnen, maar als het aan de examinatoren ligt, zijn alle studenten die dit jaar examen deden geslaagd. Hierna volgt voor de leerlingen nog een lesjaar over theorie, zoals planning en leidinggeven, maar dan is Nederland 12 gediplomeerde plant-based koks rijker.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.