0
Fotocredits: Zilvermeeuw op tafel, Pexels

Flash PerspectiefStadsmeeuwen eten liever vis dan friet

Meeuwen zijn berucht om hun 'urban' eetgewoonten. Ze rukken vuilniszakken open en stelen de haring uit je mond. Ze blijken zelfs van mensen af te kijken welke chips het lekkerst zijn. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat meeuwenkuikens - als ze de keus krijgen - een uitgesproken voorkeur hebben voor vis.

Onderzoekers van de universiteit van Exeter voedden 27 zilvermeeuwkuikens op die waren gered nadat ze van daken waren gevallen in Britse steden. De kuikens kregen ofwel een 'marien' dieet van 80% vis en mosselen of een 'urban' dieet met 80% brood en kattenvoer. Nadat ze voldoende gegroeid waren, werden de kuikens in de natuur vrijgelaten.

Elke paar dagen kregen de kuikens alle vier de voedselsoorten aangeboden. De jonge vogels gingen zonder uitzondering voor vis.

Dat zou erop kunnen wijzen dat zilvermeeuwen, zelfs als ze grootgebracht worden op een 'urban' dieet, waarschijnlijk geen stedelijk voedsel zullen zoeken als volwassenen. De onderzoekers vermoeden dat kleinere visbestanden in Britse wateren en de overvloed aan voedselafval in steden het voor meeuwen minder aantrekkelijk maakt naar zee te gaan om daar te foerageren. Eerder onderzoek liet zien dat oudermeeuwen juist zodra hun kuikens uitkomen vaker zeevruchten zoeken, waarschijnlijk vanwege de voedingsstoffen die nodig zijn voor groei.

"Dieren kunnen stedelijke gebieden benutten vanwege de overdaad aan menselijk voedselafval," zegt senior auteur Neeltje Boogert in ScienceDaily. "Maar dat betekent niet per se dat ze daarop goed gedijen of dit voedsel prefereren."

ScienceDaily - Urban seagulls still prefer seafood, 19 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.