0
Fotocredits: Ganzenballen, proeverij 2013, Foodlog Media

Flash VoedselketenStop met het weggooien van ganzen

Al jaren is duidelijk dat de wilde gans zich uitstekend thuisvoelt in het Nederlandse landschap dankzij lekker weidegras. Ganzen zijn de grootste schadepost voor boeren. Maar hoe pak je een ganzenoverschot aan?

Afschieten en vergassen roepen weerstand op bij het publiek, eieren prikken of verjagen zijn nauwelijks effectief.

Zoals bij meer plaagdieren, zou het motto moeten zijn: opeten! Om dat te stimuleren, organiseerde de provincie Noord-Holland - waar jaarlijks 40.000 ganzen worden gedood waarvan 90% wordt weggegooid - onlangs de Dag van de Wilde Gans. Van jagers tot chef-koks, ecologen, poeliers, studenten en kunstenaars kwamen er samen om te praten, proeven en koken met als doel de wilde gans een waardevolle plek in de voedselkringloop te geven door het beest op te eten.

Er waren workshops hoe gans te verwerken tot een smakelijk gerecht. Deelnemers werden uit hun comfortzone gehaald. Zelfs vegetariërs en veganisten waagden zich voo r het goede doel aan een stukje ganzengehaktbal of -saucijzenbroodje. Jagers waardeerden de constructieve gesprekken in plaats van de gebruikelijke conflicten. De kunstenaars prikkelden de bezoekers met hun toepassingen van ganzenveren en dons, bijvoorbeeld in papier.

Meer plaagdieren eten, begint bij jezelf. Vraag in restaurants bijvoorbeeld of er ganzenvlees op de kaart staat. Dat brengt de kok vast op ideeën, ontdekte de Noord-Hollandse gedeputeerde voor Landbouw Jelle Beemsterboer.

Nieuwe Oogst - Zoeken naar kansen voor verwerking van ganzenvlees, 5 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.