0
Fotocredits: 'Samen bezorgpizza eten', Pexels

Flash GezondheidStudenten Voeding en Gezondheid eten óók pizza

Ook Wageningse studenten leven vooral op brood, bananen, pindakaas, bier en pizza. Dit blijkt uit het Wageningen Student Cohort, een lopend onderzoeksproject door en voor studenten gericht op voedingsgewoontes en gezondheid van studenten. Het onderzoek volgt voornamelijk op eerstejaars bachelorstudenten, omdat die vaak te maken krijgen met een veranderende leefstijl als ze op kamers gaan.

Het bijna stereotypische studentenmenu blijkt ook te gelden voor studenten Voeding en Gezondheid, die het merendeel van de onderzoeksgroep uitmaken. Ondanks het onderwerp van hun studie blijven zij niet ongevoelig voor een typisch studentendieet. Studenten weten wat gezond is, maar kiezen toch vaak voor makkelijk en goedkoop.

Uit de onderzoeksvragen en de samenstelling van het cohort ontstaat ook inzicht in gezondheidsproblemen bij vrouwelijke studenten. Zo blijkt ongeveer de helft last te hebben van hevig bloedverlies tijdens hun menstruatie. Dit vergroot het risico op ijzertekort. Waar de algemene opinie is dat je vlees moet eten om voldoende ijzer binnen te krijgen, blijkt uit het onderzoek dat de Wageningse studenten - die vooral vegetarisch eten - hun ijzer grotendeels uit plantaardige bronnen halen. Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer uit dierlijke producten en non-heemijzer uit plantaardige voeding. Heemijzer wordt weliswaar makkelijker door het lichaam opgenomen, maar non-heemijzer kan ook in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, mits je een goed gebalanceerd dieet hebt. En vegetarische pizza's zijn al lang ingeburgerd.

Studentendieet: bier, brood, bananen, pindakaas en pizza - Resource online, 13 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.