3
Fotocredits: 'Suikervervangers', FL Media

Flash PerspectiefSucralose blijft hangen in drink- en oppervlaktewater

Sucralose zit in suikervrije frisdranken, kauwgom en snoep, maar ook in gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings. Het is één van de meest gebruikte zoetstoffen, maar is nauwelijks afbreekbaar. Het blijft daarom rondzwerven in drinkwater en aquatische milieus. Dat heeft zijn uitwerking op het ecosysteem, ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

De onderzoekers namen monsters zoet- en brakwater. Daar voegden ze verschillende concentraties sucralose aan toe. Vervolgens bestudeerden ze het effect op de cyanobacteriën, ook wel bekend als blauwalgen, en diatomeeën in de monsters. Dat zijn microscopische algen die een derde van de primaire voedselproductie in de mariene voedselketen uitmaken.

De concentratie zoetwatercyanobacteriën nam toe na de toevoeging van sucralose in vergelijking met een controlegroep. De concentratie brakwatercyanobacteriën piekte en crashte na toevoeging. Volgens de onderzoekers is de toename te verklaren doordat de organismen sucralose verwarren met een voedingsstof. Zowel de concentratie zoetwater- als brakwaterdiatomeeën nam af na de toevoeging van sucralose in vergelijking met een controlegroep. De bacteriën lijken zich te laten foppen door te gaan groeien en bekopen hun enthousiasme met de nekslag voor hun populatie omdat ze toch minder voeding tot hun beschikking hebben dan ze dachten.

Het vermogen van sucralose om de populaties van de microbiële gemeenschap zowel te verhogen als te verlagen kan mogelijk een bedreiging vormen voor de balans in het ecosysteem, waarschuwen de onderzoekers.

ScienceDaily - Study reveals environmental impact of artificial sweeteners, 11 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 12 jul '24
  • 13:49

Zeer merkwaardig Erik. Of een medisch wonder of een meesterlijke luchtspiegeling. Wie of wat zal het zeggen.

‘It's worth noting that all but one participant in the study had received at least one COVID-19 vaccination prior to the PET imaging’ doet er iig al niet veel goed aan volgens mijn bescheiden mening.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #2
  • 11 jul '24
  • 20:34

Interessant stukje hoor Theo. Wat vind jij van de artikelen over Covid-19 op dezelfde site?
Zoals deze https://www.sciencealert.com/covids-hidden-toll-full-body-scans-reveal-long-term-immune-effects

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 11 jul '24
  • 19:47

Het kan DNA ook nog afbreken, ik weet niet wat erger is. Maar misschien is het wel erg ‘duurzaam’! Dat is toch eigenlijk het enige dat ècht belangrijk is op heden?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.