0
Fotocredits: 'Onions', JeepersMedia

FlashUi duur door droogte, Flevoboer profiteert

Wereldwijd valt de oogst van uien tegen, onder andere door droogte. Flevolandse boeren profiteren daarvan, zij hebben een goede oogst gehad. In Flevoland konden boeren ook in de droogste maanden hun uien beregenen met water uit de randmeren. In Nederland zijn deze zomer 1 miljard kilo uien geoogst. Daarvan wordt 90% geëxporteerd naar bijna 150 landen.

“Op dit moment wordt 40 cent per kilo aan de boer betaald of meer. Dat staat niet in vergelijking tot eerdere jaren” zegt Gijsbert Gunter van de Holland Onion Association (HOA). De uien zijn op dit moment tot een keer 3 a 4 meer waard dan in het recente verleden. “Tot mei, op termijn dus, wordt zelfs tot 60 cent betaald. Dat is een extreem hoge prijs voor Nederlandse begrippen.”

Boeren vangen niet altijd die hoogste prijs. Ze verkopen vaak een deel van de oogst als de prijs nog lager is, omdat de uienprijs in kan storten als je te lang wacht. Dit jaar hoeven ze de uien niet allemaal tegelijk kwijt, met als garantie een structureel lage prijs door hoog aanbod.

NOS - Boeren Flevoland profiteren van wereldwijd uientekort, 20 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.