2
Fotocredits: Varkens met speelmateriaal, FL Media

Flash VoedselketenVarkens kunnen zelf vertellen hoe ze zich voelen

Wat vertellen varkens zelf over hun dierenwelzijn? Dat onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen in de praktijk. Twee jaar geleden ontwikkelden zij een algoritme dat varkensgeluiden vertaalt naar emoties. Op basis van kunstmatige intelligentie leerde het algoritme verschillende geluiden, zoals knorren, piepen en grommen te herkennen als uitingen van angst, pijn, stress of juist tevredenheid.

In een praktijktest maakten de onderzoekers vervolgens geluidsopnamen bij ruim 15.000 Deense en Duitse varkens in 9 houderijen: 4 gangbare varkensstallen, 3 biologische met buitenuitloop, en 2 waar de varkens hun hele leven buiten leven. Daarna hadden ze 14 maanden nodig om de opnamen te analyseren. Bij de gangbare varkens bleek 25% van het geknor en gepiep een uitingen van stress en pijn. Bij de biologische varkens was dat opvallend genoeg 47% bij het meten binnen in de stal. Bij de buitenvarkens was het slechts 8%.

De meest opvallende constatering was dat bij een gewone varkensboer, die tijdens zijn controlerondjes door de stal vriendelijk tegen zijn varkens praatte, het varkensgeluid ook slechts 8% stress liet horen.

Als instrument om dierenwelzijn te meten, verdient het algoritme nog wel enige verbetering. Waarschijnlijk kunnen varkensboeren snel leren om varkensfluisteraars te worden.

Nieuwe Oogst - Varkens houden wel van een praatje, 10 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 11 sep '24
  • 17:41

Alle varkens en ook de boer op de jollity farm zijn met deze muziek uiterst relaxed en tevreden.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 11 sep '24
  • 16:24

Leuk!

Zou me niks verbazen als klassieke muziek ook werkt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.