2
Fotocredits: 'Roockworst', de Vegetarische Slager

FlashVega rookworst blijft behelpen

Dit constateert de Consumentenbond, die vegetarische rookworsten heeft getest. Het is vooral de smaak, die maar niet wil tippen aan de echte, ook al staat er op de verpakking 'met de vertrouwde smaak van Unox' of 'deze AH veganistische rookworst met rooksmaak is net zo lekker als een gewone rookworst' (een gedurfde bewering, want het panel vindt die het minst smakelijk van allemaal). Maar knakken doet'ie ook nog niet, al scoort de Vegetarische Slager daar als enige nog redelijk in. Nu meent de meerderheid van het panel dat de vegaworsten wel gezonder zullen zijn dan de echte. Er is inderdaad een kleiner aandeel verzadigd vet in te vinden, maar het zoutgehalte is ongeveer even hoog. Het eiwitgehalte wisselt. Volgens de Bond zijn de worsten wel duurzamer omdat ze plantaardig zijn. Of dat helemaal klopt, is onder wetenschappers inmiddels een discussie. Vlees van dieren die restvoedsel opmaken is duurzaam. Ook is het verwerken van alle restje vlees - zoals gebeurt met worst - een uitstekend idee; je moet alleen niet meer dieren gaan houden dan er restvoedsel is.

Consumentenbond , 2 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #2
  • 5 feb '22
  • 16:25

ps Die vega rookworsten een revolutie in nodig. Structuur met bijv jackfruit. Vetten niet bang mee zijn. Vleesvervangend effect vergroten met bijv. algen. Roken op de echte manier... niet met rooksmaak... desnoods ingeprikt. Daar wordt iedere vega worst rookvoller van, met een betere korst.
ps de enige echt lekkere rookworst van de supermarkt is de verse grove van de Jumbo.... helemaal goed (behalve die E250 dan natuurlijk). De fijngemalen ook goed. Intens gerookt. Andere verse 'slagersrookworsten' kunnen me gestolen worden (al ken ik ze niet allemaal). Dan de echte slager met eigen rokerij, lokaal scharrelvlees met wel die circulaire eigenschappen.

ps in mijn jeugd kwam de 'aardappelschillen boer' die ophalen als (toen nog redelijk scharrelende) varkens voer in onze stad... ja gescheiden afval bestond toen al, helemaal van onderaf! Moest toen ook al denken aan het poeder dat mijn vader over de keldervoorraad strooide. Recyclingsystemen moeten goed gecontroleerd/ geëvalueerd worden. Daar schort het nogal eens aan.

Frank Buurman
  • #1
  • 4 feb '22
  • 18:12

Het lijkt me niet dat vlees uit de bio industrie duurzaam (naast andere bezwaren) genoemd kan worden, op wereldwijde schaal en lokaal. En daar bestaan die Unox worsten uit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.