Flash‘Vleselijke’ kaas en nog ‘zonder’ ook
We zijn haast vergeten dat het kán. Kaas maken met blote handen. Zonder koeling, zonder pasteurisatie, zonder gevriesdroogde industriële melkzuurbacteriën en zonder plastic korst. Om het over 'mogen' maar niet te hebben. De Friese Doetie Trinks doet het wel. Ondanks geitenstops, bestemmingsplannen, banken die haar bedrijf te 'risicovol' vinden en huiver bij consumenten die bang zijn voor 'bacteriën'.
Trinks is ingenieur in de medische microbiologie. En weet dus precies wat ze doet. Van de invloed van haar eigen microflora en die van de bacteriën die zich in de houten kuipen en wilgentenen mandjes ophouden tot de onderbouwing van waarom haar hygiënecode veilig is. Moderne kennis van oude risico's en het gezond daarmee omgaan.
Het resultaat mag er zijn: kaasjes vol smaak. Gemaakt met het stremsel uit de lebmaag van de door Trinks zelf geslachte bokjes. Het vlees daarvan, en van de geiten die geen melk (meer) geven verkoopt Trinks ook. Tot verbazing van haar veelal stadse klanten, die wel kaas, maar geen vlees eten. Dat snapt Trinks dan weer niet. Immers: zonder vlees geen kaas.