2
Fotocredits: Ursula von der Leyen, European Parliament

Flash PerspectiefVon der Leyen weer voorzitter Europese Commissie

Vanmiddag, donderdag 18 juli, is Ursula von der Leyen herkozen als voorzitter van de Europese Commissie.

Tijdens een toespraak van drie kwartier in het Europees Parlement richtte zij zich tot de centrum- en linkse partijen. Extreemrechts sloot ze uit, ondanks electorale winst.

Voor haar herverkiezing had ze 360 stemmen nodig. Von der Leyen wist 401 leden van het Europees Parlement
achter zich te krijgen; 284 leden stemden tegen, 15 onthielden zich en 7 stembiljetten waren ongeldig.

In 2019 werd ze met een marge van slechts negen stemmen gekozen. Dit keer met grotere voorsprong van 41 stemmen en dus een overtuigender mandaat. Ze had geen steun nodig van de extreemrechtse ECR, iets waar in de aanloop naar de stemming over werd gespeculeerd.

Von der Leyen kreeg steun van bijna alle leden in haar pro-Europese alliantie die bestaat uit de centrum-rechtse EVP, de Liberalen en de Socialisten. Hoewel sommige leden van deze groepen, zoals de Duitse liberale FDP en de Franse rechtse Les Républicains, haar niet steunden, kwam een groot deel van de Groenen haar te hulp met 45 stemmen. Dat deden de Groenen als tegenwicht tegen extreemrechts. Von der Leyen zal hen iets moeten bieden.

Von der Leyen's 45 minuten durende toespraak bevatte plannen voor huisvesting, vermindering van de regeldruk voor bedrijven, zorg voor boeren, uitbreiding van de defensie-industrie, en klimaatbeleid. Haar woorden waren duidelijk gericht tot het centrum en de linkerzijde van het Europees Parlement.

Von der Leyen benadrukte ook het belang van het beschermen van de Europese democratie tegen dictatoren en demagogen, een duidelijke boodschap aan de extreemrechtse partijen die ongeveer 190 zetels bezetten. Bovendien benadrukte ze het beheer van irreguliere migratiestromen en het versterken van de EU-grenzen, waar sommige Groene Europarlementariërs niet tevreden over waren. Bas Eickhout, het prominente Nederlandse lid van de Groenen in het Europese Parlement, toonde zich blij met de duidelijke meerderheid voor Von der Leyen die in begin jaar nou juist de Green Deal, die mede zijn progressieve handtekening droeg, sterk matigde.

Boeren belooft ze prijzen boven hun kostprijs. Economen zijn sceptisch over de haalbaarheid van wetgeving op dat gebied. Frankrijk en Spanje hebben niettemin al wetgeving die boeren eerlijk beloond moet laten worden.

BBC - Ursula von der Leyen secures five more years top EU job, 18 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #2
  • 18 jul '24
  • 23:36

Maar Theo, moeten wij dan een site geloven die van Mediahuis is, da's MSM toch en dus fout?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 18 jul '24
  • 16:01

V = Victorie!
Inplaats dat corruptie wordt bestraft wordt zij door haar klapclub beloond, met nog meer stemmen dan in 2019.
Het zoveelste EU dieptepunt, hoeveel zullen er nog volgen?

Nog gisteren oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de EC verkeerd heeft hehandeld om details van de miljardendeals voor de covid-vaccins te verbergen. Ursula von der L. was al onder de loep genomen omdat ze berichten had achtergehouden en sms-berichten met Pfizer’s CEO Albert Bourla had verwijderd over de Pfizervaccin aankopen
dat inmiddels ‘Deletegate’ is gaan heten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.