0
Fotocredits: Egg and avocado on toast, PickPik

Flash Dagelijkse KostVrouwen kunnen beter vet ontbijten

Wil je afvallen? Weet dan dat je als vrouw je dag misschien met een ander ontbijt moet beginnen dan als man.

Volgens onderzoekers van de Canadese University of Waterloo reageren mannen na een vastenperiode beter op een maaltijd met veel koolhydraten, dus muesli of brood. Vrouwen reageren beter op een maaltijd met een hoger vetpercentage, zoals een omelet of avocado. Hun onderzoek is hier te vinden.

Volgens de studie verwerken mannen en vrouwen vet op een andere manier. De onderzoekers deden 4 experimenten waarbij mannen en vrouwen 12 tot 14 uur vastten. Ze kregen wisselende hoeveelheden vetten en koolhydraten als ontbijt.

Op basis van de resultaten van de experimenten bouwden de onderzoekers een (metabolisch) model. Het bleek dat vrouwen meer vet op slaan direct na de maaltijd, maar ook meer vet verbranden tijdens het vasten. Het model laat zien dat mannen en vrouwen tijdens vasten anders glucose aanmaken in hun lever, omdat ze vetten en suikers op een andere manier verwerken. De onderzoekers ontdekten een metabolische route die vooral in de levers van vrouwen lijkt voor te komen. Vrouwen zetten vetten om in energie om zo meer glucose te kunnen maken.

ScienceDaily - Should men and women eat different breakfasts to lose weight?, 16 okt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.