2
Fotocredits: 'Grazing Cow', Cedar Summit Farm

Flash VoedselketenWaarom Nederland achterblijft met biologisch

Het biologische landbouwareaal groeit in Europa, maar Nederland blijft achter.

Eurostat berekende dat in 2022 het biologische areaal naar 16,9 miljoen hectare is gegroeid. Dat komt neer op 10,5% van de totale landbouwgrond in de EU. Nederland blijft steken op 4%, minder dan de helft van het gemiddelde.

Sinds de Europese Unie biologisch als één van de belangrijkste pilaren van de Green Deal heeft aangemerkt, staat het vol in de belangstelling. Maar waarom blijft Nederland dan achter en is de groei bijna gestagneerd?

Volgens Wageningse onderzoekers komt dat door een passieve overheid en terughoudende kredietverstrekking door banken. Als boeren willen omschakelen, hebben ze financiering nodig. Landbouwgrond in Nederland is in verhouding een stuk duurder dan in de rest van Europa. Een Nederlandse biologische boer moet dan opboksen tegen buitenlandse boeren die goedkoper kunnen produceren. Met die marktrealiteit wordt nu zelfs Oostenrijk, de pionier van de biologische landbouw, geconfronteerd.

En dan is er nog een andere marktrealiteit: de markt voor biologisch krimpt. Omdat door de hoge prijzen van levensmiddelen de vraag achterblijft, nemen ook de afzetkansen van biologische boeren af. Behalve natuurlijk als winkeliers die producten voor dezelfde prijs als gangbare gaan verkopen, maar daar is de boer met zijn duurdere productie niet mee geholpen.

NOS - Biologische landbouw groeit in Europa, maar Nederland blijft achter, 20 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 20 jun '24
  • 22:21

Waarom wordt er geen onderscheid gemaakt tussen akkerbouw, veehouderij, en tuinbouw? Dat verschilt enorm, zeker als je met andere landen vergelijkt. In Frankrijk zie ik weinig bio zuivel maar veel bio groentes en bio brood. In Nederland is het juist veel bio melk en weinig bio brood.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #1
  • 20 jun '24
  • 21:51

Biologisch is ook een nutriënten kwestie. Wanneer je als boer over landbouwgrond beschikt die niet meer dan 170 kg stikstof per ha kan verwerken (vanwege grondsoort, hoeveelheid neerslag, klimaat), dan is te overwegen om op de biologische toer te gaan. Wanneer je als boer over landbouwgrond beschikt die méér dan 170 kg stikstof per ha kan verwerken dan is het beter om gangbaar te zijn. In Nederland is de meeste landbouwgrond wel geschikt om meer dan 170 kg stikstof per ha te verwerken. Dan hoeft biologisch in Nederland niet zo nodig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.