4
Fotocredits: Conium maculatum inflorescence (11), Sylvain Piry, via Wikimedia, CC BY-SA 2.0 FR

Flash PerspectiefWaarom zijn exoten vaak zo invasief?

Exoten kunnen zich tot wel 1.000 keer sneller verspreiden dan inheemse soorten. Ze krijgen daarbij regelmatig onbedoelde hulp van de mens. Daarom zijn exoten vaak invasief.

Amerikaanse klimaatveranderingsonderzoekers ontdekten dat planten en dieren hun verspreidingsgebied met 3,25 kilometer per jaar moeten verschuiven om klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande hogere temperatuur bij te houden. Inheemse soorten verspreiden zich gemiddeld met een snelheid van 1,74 kilometer per jaar, niet genoeg dus. Exoten verspreiden zich gemiddeld met 35 kilometer per jaar, maar als je het effect van de mens op de verspreiding van exoten meeneemt, is dat maar liefst 1.883 kilometer per jaar.

De mens doet dat vaak onbewust. Een voorbeeld daarvan is de gevlekte scheerling, die in Nederland oprukt langs de middenbermen van de snelweg, laat het AD zien. Vanuit Zuid-Limburg verspreidt de plant zich via de bermen van het wegennet. In de middenbermen is het lekker warm door het aangrenzende asfalt en loopt het water makkelijk weg in verband met verkeersveiligheid. Ze vormen het ideale habitat voor de gevlekte scheerling. Met zijn auto neemt de mens zaadjes mee die vervolgens verderop in de berm terechtkomen. De giftige plant is inmiddels gesignaleerd aan de stadsgrenzen. Zorg ervoor dat je het gif ervan niet binnenkrijgt: de gifbeker van Socrates was vermoedelijk gevuld met coniine, het zenuwgif dat gevlekte scheerling aanmaakt.

De onderzoekers roepen op om juist inheemse soorten een handje te helpen met hun verspreiding, want zonder dat zullen de nodige inheemse soorten de klimaatverandering niet overleven.

ScienceDaily - Non-native plants and animals expanding ranges 100 times faster than native species, 26 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
  • #4
  • 27 jun '24
  • 20:48

Volgens de Flora van Nederland werden in Spijkenisse bij opgravingen zaden van de gevlekte scheerling gevonden van zo'n 4000 jaar oud. Het is dus nauwelijks een invasieve exoot te noemen én de plant heeft niet perse snelwegen nodig om zich te verspreiden.

Een kaartje van Waarneming.nl laat zien, dat de gevlekte scheerling overal langs snelwegen voorkomt, vooral langs de A27, A29 en A15. Oprukken vanuit Limburg is dus wat aan de late kant.

Ted de Laat
Ted de Laat voorheen Food- en agri-economie, nu onderwijs
  • #3
  • 27 jun '24
  • 12:38

Melding bij gemeente Leiden over Reuzenberenklauw gaf als reactie dat men enkel bestrijdt daar waar er mogelijk contact is met mensen. Dit ivm grote hoeveelheid zaad dat de plant verspreid. Dan is t vlgns mij bij voorbaat n verloren strijd.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 26 jun '24
  • 21:57

"De onderzoekers roepen op om juist inheemse soorten een handje te helpen met hun verspreiding..... "

.....ga dus zoveel mogelijk door de natuurgebieden struinen, met je honden of crossmotor?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 26 jun '24
  • 17:52

Nog meer angst aanjagen is niet de juiste weg. We hebben het al moeilijk genoeg.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.