Neemt AI de plek van wijnmakers en bierbrouwers over? AI wordt inmiddels al veel gebruikt in wijn en bierproductie. Zo is er bijvoorbeeld technologie die de irrigatie op de wijngaarden regelt, of die de condities van de biervaten voor het brouwen controleert. Maar kan AI ook de smaak en textuur van een lekker wijntje of biertje bepalen?
Onderzoekers van de Universiteit van Washington gebruikten een 'E-tong' om te vergelijken hoe goed AI bederf kon meten ten opzichte van wijnkenners. De E-tong is een instrument met 7 chemische sensoren. De E-tong ontdekte bederf al na 7 dagen, terwijl de experts dat pas na 35 dagen proefden.
Ook de bierindustrie test volop met AI. Belgische onderzoekers lieten bijvoorbeeld AI-modellen voorspellen welke chemische profielen het best in de smaak zouden vallen. De met AI-aangepaste biertjes vielen ook echt beter in de smaak
Toch verwachten de onderzoekers van beide studies niet dat AI de plek van wijnmakers en bierbrouwers over kan nemen. Een E-tong kan nog niet tippen aan de complexiteit van het menselijke sensorische systeem en kan geen aroma’s of mondgevoel proeven. Daarnaast zijn bierbrouwers nog steeds degenen die de veranderingen die AI voorstelt moeten toepassen. De onderzoekers zien AI meer als een handig hulpmiddel.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.