5
Fotocredits: 'dog dinner', istolethetv via flickr CC BY 2.0

Flash VoedselketenWord je ziek van het eten van honden of katten?

Sinds de malle opmerking van Donald Trump dat migranten de honden en katten van de inwoners van Springfield eten, staat een hardnekkige mythe weer volop in de belangstelling. Maar stel dat ze dat echt zouden doen, lopen ze dan een gezondheidsrisico?

Wereldwijd neemt het eten van katten en honden af omdat ze - als huisdier - inmiddels als gezinsleden worden gezien. In China en Zuid-Korea wordt nog honden- en kattenvlees gegeten. In Europa is het eten van honden en katten verboden, behalve in Zwitserland.

Kattenvlees is licht van kleur, erg draderig en zou een smaak hebben die tussen kip en konijn in ligt. Hondenvlees is donkerder, vettiger en lijkt wat op rundvlees en geitenvlees. Hondenvlees valt in de categorie rood vlees. Het 17e-eeuwse Koreaanse boek Dongui Bogam (동의보감) van de geneesheer Heo Jun (허준) noemt hondenvlees als een voedingsmiddel dat de mannelijke seksuele vitaliteit zou kunnen verbeteren. Omdat het boek nog altijd invloedrijk is, denken de nodige Koreanen nog altijd dat hondenvlees een superfood is. In onze tijd weten we beter. Honden- en kattenvlees heeft geen bewezen unieke gezondheidsvoordelen,schrijft Quest. Behalve dat het - net als ander vlees - eiwit, ijzer en andere goede voedingsstoffen bevat.

Het eten van honden en katten brengt voedselveiligheidsrisico's met zich mee omdat de dieren doorgaans niet uit op voedselveiligheid gecontroleerde ketens afkomstig is. Het eten van de huisdieren zou tot uitbraken van hondsdolheid (rabiës), cholera en andere infectieziekten kunnen leiden. Vooral als de dieren niet onder gecontroleerde omstandigheden zijn geslacht. Soms wordt zelfs vlees van doodgereden katten verkocht. De consumptie daarvan wordt ten sterkste afgeraden.

Hoe voedzaam zijn honden en katten?, 20 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 21 sep '24
  • 18:53

Toen Sassy, de kat van Anne uit Springfield weer opgedoken was: "Bovendien blijft Anna Kilgore de complottheorie geloven en haar buren verdenken. „Ik weet niet of Sassy de hele week in de kelder heeft gezeten. Toen ik haar vond had ze geen honger. Ik denk dat de Haïtianen haar in het begin toch te pakken hadden en gevoed hebben.” Met de intentie haar op te eten? „Dat denk ik wel.”
Trump blijft trouwens met malle uitspraken doorgaan, nu om de aandacht van Harris af te houden (ook uit de Vk).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 21 sep '24
  • 17:07

Een reportage in de Volkskrant over de onrust die de malle uitspraken van Trump in Springfield hebben veroorzaakt onder Creoolse en Haïtiaanse immigranten.

The Kiffness speelt zijn They're eating the cast-nummer niet meer tijdens zijn Duitse toer: het houdt hem uit zijn slaap.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 20 sep '24
  • 21:56

Huisdier opeten alleen in Springfield en Azië?
Tot voor kort mocht je in ons land je eigen hond of kat nog wel opeten, maar niet zelf doden (bnr).
"3% van de Zwitsers eet kat en hond als superfood" (Foodlog).

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 20 sep '24
  • 21:22

Net als met al het andere vlees, moet je ook dit goed klaar maken en doorgaren.
Roadkill is risicovoller, omdat je vaak niet weet hoe lang het er al ligt en interne schade groot kan zijn (ingewanden perforatie, botsplinters en dergelijke)

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 20 sep '24
  • 12:36

Wereldwijd worden jaarlijks 30 miljoen honden en 10 miljoen katten verorberd. Net zo normaal (voor de liefhebber dan) als het eten van insecten, cavia’s, ratten, eekhoorns, zoute haring en ga nog maar even door.
Van alles en nog wat kan je ziek worden, ook van huisdieren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.