0
Fotocredits: Bocal de foie gras, Marianne Casamance, Wikimedia CC BY SA 4.0

Flash Dagelijkse KostZevenduizend potjes foie gras gestolen

Twee keer binnen één week sloegen ganzenleverdieven hun slag in het Zuid-Franse departement Lot. In de conservenfabriek van Sudreau in Saint-Pierre-Lafeuille gingen de dieven er met 800 kilo in ruim 4.000 glazen potjes ingemaakte maar nog niet geëtiketteerde ganzenlever vandoor. Een paar dagen later was het raak bij La Quercynoise in Gramat waar zo'n 3.000 potjes verdwenen.

De schade bedraagt zeker €150.000 aan gemiste omzet plus de kosten die de beide producenten zullen moeten maken om de bestellingen voor de komende feestdagen alsnog te kunnen leveren. Hoewel het onmogelijk is de exacte motieven van de ganzenleverdieven te kennen, schrijft franceinfo, staat één ding als een paal boven water: de afgelopen jaren is de prijs van foie gras sterk gestegen. Dat komt door de vogelgriepepidemie en de daling van de productie. In 2021 en 2022 daalde de productie van het traditionele feestdagengerecht met zo'n 30%.

Dat resulteerde in een forse prijsstijging: vorig jaar werd foie gras zo'n 15% duurder, dit jaar zal de prijs met zo'n 5% opnieuw stijgen, door schaarste en de extra kosten van vaccinatie. Waarschijnlijk zal het de dieven weinig moeite kosten de gestolen potjes foie gras op de zwarte markt te verkopen.

FranceTVinfo - À deux mois de Noël, ils volent une importante quantité de conserves de foie gras, pour le marché noir, 23 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.