7
Fotocredits: 'Besproeien', pixabay.com

FlashZinloos geweld tegen landbouw

Het romantische geweld tegen landbouw kent geen grenzen. Een radicale Franse groep is tegen irrigatie en slaat daarom leidingen kapot tegen 'waterdiefstal'. Terug naar oude tijden kan, maar dan heb je straks de luxe niet meer om te protesteren en gewoon niet te eten. Wat een domheid ('vacuité intellectuelle'), zegt een tweet dan ook.


Twitter , 28 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jopie Duijnhouwer
  • #7
  • 31 mrt '22
  • 7:52

ellen-maureen colpa , allereerst: ik ben het volledig met je reacties eens. Deze vormen van geweld kun je alleen maar afwijzen, waar vergunningen in orde zijn en het netto effect op wateronttrekking wellicht positief is.

Tegelijk komt moderne landbouw nogal eens intimiderend over op de omgeving en zijn ze zwak in het otwikkelen van communicatie lijnen met hun omgeving. Overigens staan ze daarin niet alleen: in Nederland zijn er in de vorm van het datacentrum bij Zeewolde en vliegveld Lelystad voorbeelden van overheid en bedrijfsleven die op een forse manier inbreuk maken op de leefwereld van hun omgeving en daar niet makkelijk mee wegkomen.

Het starten van een bedrijf van 1300 koeien in de Achterhoek door van Bakel, de hectares lelies aan de randen van de Holterberg, het kappen van regenwoud voor koe of soja, hoe logisch en/of terecht die misschien ook zijn, kunnen door anderen wel degelijk als daden van agressie ervaren worden. Niemand in de keten probeert uit te leggen waarom keuzes gemaakt worden en gaat de discussie aan met de groep die weerstand heeft. Waarna het uiteindelijk de partij aan het eind van de keten, in het isolement van het platteland, tot actie overgaat.

Met het veroordelen van betrokken jongeren, hoe terecht misschien ook, zijn we er als samenleving niet.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #6
  • 30 mrt '22
  • 7:50

Joep: je citeert dat de irrigatiebekkens worden gevuld met grondwater ten behoeve van één of enkele landbouwers.
Bij het project zijn meer dan 200 agrarische bedrijven betrokken en zijn georganiseerd in een corporatie: Coop l'eau 78. Elk landbouwbedrijf dat wil mag meedoen (groot, klein, conventioneel, biologisch, etc).
Het water dat aan de bassins wordt onttrokken wordt voor irrigatie wordt gemeten. Elk lid betaald evenveel en heeft evenveel recht op het water.

Voor de aanleg van de bassins werd in de zomer door de bedrijven reeds geirrigeerd met grondwater. Jaarlijks gemiddeld 14 Mm3. Met de huidige bassins wordt er in de zomer 12 Mm3 onttrokken aan het grondwater en wanneer alle bassins in gebruik zijn 6 Mm3.
De bassins worden aangevuld via het grondwater tijdens de winterperiode wanneer er normaal gesproken een overvloed aan regen is en het grondwaterbekken wordt aangevuld. Indien dit niet het geval is mogen de bassins niet worden aangevuld. De overheid ziet hier op toe.
Volgens een hydrologische impact studie zorgen de bassins voor een hogere grondwaterstand in de zomer.
Bron: Chambre d'agriculture Deux-Sèvres

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 29 mrt '22
  • 20:41

Nijpend, niet vergelijkbaar met het natte klimaat en de overvloed aan water bij ons.
Radicale acties zijn natuurlijk uit den boze, maar er is een groot probleem dat steeds groter wordt en niet met leegpompen van de laatste natuurlijke waterreserves op te lossen is. De documentaire op France 5 (24 januari 2022) "La guerre de l'eau en France" werd voor de 2e keer op prime-time uitgezonden en heeft veel stof doen opwaaien. De documentaire is onderdeel van een serie ecologische uitzendingen.
In een andere documentaire op FranceTVinfo: La guerre de l'eau (Franstalig) gaat men op zoek naar enkele locaties waar waterproblemen zijn maar gaat ook in op het gebruik van afvoerwater als drinkwater en het gebruik van het groeiend aantal anti-hagel kanonnen.

Met kunststof beklede bassins zo groot als 10 à 20 voetbalvelden worden gevuld met grondwater ten behoeve van één of enkele landbouwers. De andere boeren én de natuur moeten het met minder water zien te redden. In de zomer van 2021 moest een derde van de Franse departementen beperkingen opleggen aan het watergebruik. Bovendien was de daaropvolgende winter veel te droog om de reserves aan te vullen. Het land beleeft zijn eerste conflicten als gevolg van de uitputting van deze kostbare hulpbronnen.
Water moet een gemeenschappelijk goed blijven en is het absurd dat een enkeling zoveel water onttrekt en voor eigen gebruik opslaat, waarbij ook nog eens een aanzienlijk deel verdampt.

Sommige mensen, zoals onderzoeker Emma Haziza, proberen oplossingen te vinden om waterbronnen te behouden...
Als toegewijd hydroloog steekt Emma Haziza al haar energie in het waarschuwen van de Fransen om de natuurlijke waterbronnen te behouden en het zoeken naar oplossingen voor de droogte. We weten heel goed dat het probleem op deze manier over tien jaar nog groter zal zijn. We hebben vijf jaar om te handelen, we hebben niet tot 2050 de tijd. Anderen pleiten voor het herinvoeren van sorghum en andere graansoorten die het nagenoeg zonder extra water doen.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #4
  • 29 mrt '22
  • 17:06

De rechter vond van niet Frank en die uitspraak respecteer ik.
Het zou fijn zijn wanneer radicale actievoerders ook de uitspraken en beslissingen van overheden zouden respecteren en niet overgaan tot geweld, inbraak op huisvrede en vernielingen wanneer iets hen niet zint:
• Dialoog wordt op deze manier onmogelijk en loopgraven dieper.
• Ook de drempel om als boer iets te ondernemen wordt wel erg groot wanneer alle vergunningen erdoor zijn en het werk er staat, er dan toch nog een groepje radicalen langs komt om de boel te saboteren (voorbeelden: losschroeven melkinstallatie voor melkveehouderij met 1000 koeien, afbranden hooi opslag voor afmesterij 500 koeien, aan flarden snijden folie irrigatiebassin, etc.). Je moet in Frankrijk echt heel veel zin en doorzettingsvermogen hebben om iets te ondernemen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 29 mrt '22
  • 15:02

#2 ellen, "De methodes van de cellule Demeter werden door NGO's gezien als een beperking op de vrijheid van meningsuiting en te intimiderend."
Is wat Pollinis en, ik meen ook Avaaz, erover schrijven dan onzin? Pollinis maakt zich oa sterk voor een totaalverbod op neonics, en haar medewerkers werden inderdaad erg geintimideerd door 'cellule Demeter'.
Ps, deze Demeter niet te verwarren met Demeter in Nederland.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.