Bijzonder: de FNLI geeft dus toe, onbedoeld natuurlijk, dat claims belangrijker zijn geworden dan smaak. Lekker eten doet er niet meer toe. Eten met claims, daar kun je geld mee verdienen.
EVMI schrijft:
Verdere innovatie in de foodsector wordt de nek omgedraaid als de komende Voedingsprofielen worden ingevoerd. Het zal de sector hoe dan ook schade berokkenen.
Dat stelt de Federatie Nederlandse levensmiddelenindustrie (FNLI) in een brandbrief aan minster Klink (Volksgezondheid) en de ministeries van Economische Zaken en Landbouw over de komende Voedingsprofielen.
De EU legt op dit moment de laatste hand aan de Voedingsprofielen, waarin grenswaarden voor vet, suiker en zout worden vastgesteld.
'Zeker aandacht voor'
De FNLI is wat in verlegenheid gebracht door het uitlekken van de brandbrief. 'De minister heeft nog niet eens tijd gehad om erop te reageren', zegt Christine Grit (FNLI) tegen evmi.nl. 'Nu lijkt het net of de Nederlandse overheid geen oren naar onze bezwaren heeft. Maar ik heb juist de indruk dat er zeker aandacht voor is.'
Voornaamste bezwaar van de FNLI is dat de grenswaarden die voorgesteld worden zomaar ergens vandaan lijken te komen. ‘Zijn ze gebaseerd op het consumptiepatroon? Of op het gewenste consumptiepatroon? Er zit helemaal geen redenering achter.’
Claims
De voedingsprofielen zijn van belang voor het kunnen gebruiken van claims. 'In de praktijk zal bij het doorgaan van de voorgestelde Voedingsprofielen, een groot deel van de producenten niet meer kiezen voor innovatie', zegt Grit.
'Ze zullen dan eerder werken aan andere aspecten, bijvoorbeeld smaak. Want waarom zou je doorgaan met innovaties, als je er toch niet over naar buiten mag treden in claims?'
De Voedingsprofielen zouden oorspronkelijk 19 januari gepresenteerd worden. 'Maar tot nu toe is er alleen een reeks werkdocumenten. Het formele voorstel is er nog niet. Er werd eerst februari gezegd, maar het zou ook maart kunnen worden.' Voor die tijd wil de FNLI met de Nederlandse overheid om de tafel over de voorstellen.
Hier vind je de meest recente versie van de profielen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er is een bedrijfje opgericht dat de gezondheidsclaims van producten helpt omzetten in erkenning; Best Functional Foods heet dat geloof ik. Wat vinden die hiervan?
Hier kan ik niet zoveel meer aan toevoegen. Je maakt een prima analyse. De Europese wetgeving is ook relatief simpel:
- nutritioneleclaim : meer/minder nutrient X (vergeleken met het gemiddelde product in dezelfde categorie)
- gezondheidsclaim : gezond voor darm/hart/... (en hiervoor is strikt wetenschappelijk bewijs nodig)
Bedrijven die nu stappen in "lekker" en "minder ongezond" (dus beide aspecten weten op te pakken) zullen denk ik op termijn de winners zijn. Ik onderschrijf daarom je zin "Krijg je die niet, moet je als fabrikant maar weer lekkere dingen gaan maken. Ik zou dat briljant vinden! " helemaal. Kortom gewoon weer lekkere kwaliteitsproducten gaan maken; ook hier liggen meer dan voldoende innovatiekansen.
Bedrijven (leden FNLI?) die alles op alles zetten om toch een gezondheidsclaim te willen gaan gebruiken dienen gewoon hun huiswerk te doen. De investeringen zijn dan hoog; de mogelijke 'profits' mogelijk ook hoger. (en gaan dan qua business meer op de farmaceuten lijken). Marketing-gedreven organisaties die geen onderzoek doen en die denken zonder onderbouwing een gezondheidsclaim te kunnen gaan gebruiken zullen op hun vingers getikt worden. (en dat geldt dan ook voor vers-producenten!). Prima toch?
Het is een verwarrende en uiterst complexe discussie. Het rommelt tussen Nederland en de EFSA. De ex-baas en wetenschappelijke EFSA-topman Herman Koeter, een Nederlander, heeft grote bezwaren tegen de verpolitisering van de organisatie die de Europese normen vaststelt. Onder leiding van de huidige Franse bazin wordt er niet meer wetenschappelijk, maar politiek geredeneerd bij normstellingen, zo luidt de essentie van zijn kritiek.
De FNLI maakt zich onder het mom van innovatie druk om gezondheidsclaims. Als die niet meer mogen - 'terwijl ze ons eten toch gezonder maken en onze concurrentiepositie sterker', denken politiek en burger - komen zowel de concurrentiekracht als de verbetering van ons eten in gevaar. Hoewel minister Klink dat kennelijk ook gelooft, is dat maar de vraag. Dat bewijst de onzinnigheid van gezondheidslabels en de groeiende kritiek daartegen van mensen die groenten en fruit telen, maar op hun vingers getikt worden omdat hun claims te ver gaan, terwijl snoeptaart en uitgedroogde soep op hun eigen innovatieve Ik Kies Bewuste manier hartstikke gezond mogen heten.
De FNLI houdt niet zo van Ik Kies Bewust dat minder vet, zout en suiker in ons eten wil. De eetfabrieken willen de ruimte om te kunnen zeggen dat producten met meer van iets OK zijn. Een verhoogd gehalte van een toegevoegd iets minimiems moet je het eeuwige leven mogen beloven. Vervelend als er dan ook nog iets meer in zit van iets anders dat er nou juist weer minder in zou moeten zetten.
Ik weet er natuurlijk niks van en zou er dus beter m'n mond over kunnen houden, maar ik krijg maar zo de indruk dat deze vereniging van levensmiddelenfabrieken van de totale verwarring rond de EFSA in Nederland gebruik maakt om alles open te breken en weer vrolijk groen en rijp door elkaar heen te kunnen claimen.
Gek genoeg pleiten we daar hier ook wel eens voor. Als taart gezond is, plak dan maar een gezonde sticker op alles, want dan maakt het toch niet meer uit en moet de consument het allemaal weer zelf uitzoeken. Het verschil is alleen wel dat we met steeds gepimpter eten komen te zitten waarvan niemand weet wat het nou echt doet.
Leve de complexe relatie tussen innovatie, gezondheid, commercie en politiek. Kan iemand de draad nog volgen?
IK zal proberen het heel simpel te zeggen. We proberen zoveel in normen vast te leggen dat we ontdekken onszelf tegen te spreken omdat we nog steeds veel te weinig weten over de relatie tussen voeding en gezondheid.
En nou kort: dat willen we alleen nog ff niet weten, want het past niet in ons straatje.