Als ik het goed begrijp, wil de FLNI liever wat suggestievere vrijheid om gezondheidsclaims de wereld in te slingeren. Krijg je die niet, moet je als fabrikant maar weer lekkere dingen gaan maken. Ik zou dat briljant vinden!

Bijzonder: de FNLI geeft dus toe, onbedoeld natuurlijk, dat claims belangrijker zijn geworden dan smaak. Lekker eten doet er niet meer toe. Eten met claims, daar kun je geld mee verdienen.

EVMI schrijft:
Verdere innovatie in de foodsector wordt de nek omgedraaid als de komende Voedingsprofielen worden ingevoerd. Het zal de sector hoe dan ook schade berokkenen.

Dat stelt de Federatie Nederlandse levensmiddelenindustrie (FNLI) in een brandbrief aan minster Klink (Volksgezondheid) en de ministeries van Economische Zaken en Landbouw over de komende Voedingsprofielen.

De EU legt op dit moment de laatste hand aan de Voedingsprofielen, waarin grenswaarden voor vet, suiker en zout worden vastgesteld.

'Zeker aandacht voor'
De FNLI is wat in verlegenheid gebracht door het uitlekken van de brandbrief. 'De minister heeft nog niet eens tijd gehad om erop te reageren', zegt Christine Grit (FNLI) tegen evmi.nl. 'Nu lijkt het net of de Nederlandse overheid geen oren naar onze bezwaren heeft. Maar ik heb juist de indruk dat er zeker aandacht voor is.'

Voornaamste bezwaar van de FNLI is dat de grenswaarden die voorgesteld worden zomaar ergens vandaan lijken te komen. ‘Zijn ze gebaseerd op het consumptiepatroon? Of op het gewenste consumptiepatroon? Er zit helemaal geen redenering achter.’

Claims
De voedingsprofielen zijn van belang voor het kunnen gebruiken van claims. 'In de praktijk zal bij het doorgaan van de voorgestelde Voedingsprofielen, een groot deel van de producenten niet meer kiezen voor innovatie', zegt Grit.

'Ze zullen dan eerder werken aan andere aspecten, bijvoorbeeld smaak. Want waarom zou je doorgaan met innovaties, als je er toch niet over naar buiten mag treden in claims?'

De Voedingsprofielen zouden oorspronkelijk 19 januari gepresenteerd worden. 'Maar tot nu toe is er alleen een reeks werkdocumenten. Het formele voorstel is er nog niet. Er werd eerst februari gezegd, maar het zou ook maart kunnen worden.' Voor die tijd wil de FNLI met de Nederlandse overheid om de tafel over de voorstellen.


Hier vind je de meest recente versie van de profielen.

Dit artikel afdrukken