Dat doen we in ons Foodlog Café in de Frisokazerne in Ede (direct aan NS station Ede-Wageningen) op het World Food Center-terrein (WFC). Iedere laatste dinsdag van de maand van 16.00 tot 18.00 uur, om te beginnen op 24 september.

Voorafgaand aan ieder Foodlog Café@WFC met boeiende gasten als sprekers of debaters, brengen we 4 podcasts uit om er alvast in te komen.

ZET DE LIVE CAFE's@WFC ALVAST IN JE AGENDA:

24 september:
Zijn supermarkten de klootzakken in de voedselketen?

De rechtse wind in de politiek is het nieuwe normaal. Dat heeft zijn weerslag op de overheid, die minder zal gaan investeren in maatschappelijke projecten op lange termijn. Daarom stelt zich de vraag welke partijen in de keten de financiële ruimte én ambitie hebben om brood met beleg betaalbaar op de plank te houden, nu de voedselzekerheid door klimaatverandering en wereldwijde conflicten merkbaar onder druk komt te staan. Tijdens de grote inflatiegolf aan het begin van dit decennium dachten media en publiek dat supermarkten de 'grote graaiers' in de voedselketen waren. Dat beeld heerst vermoedelijk nog steeds, maar het klopt niet. Supermarkten verdienen net als boeren onder de streep niet bar veel maar zetten toch stappen om te verduurzamen. Krijgen ze hulp van de rest van de keten of zijn ze daarmee in conflict, omdat hun marge eigenlijk te dun is, en zijn we met ons allen straks de huilende derde?
Meld je hier aan voor 24 september.

29 oktober:
Zijn duurzame keurmerken greenwashing?

De verduurzaming van voedsel ligt onder vuur omdat eten er duurder van wordt en - zeggen sceptics - het toch weinig uithaalt.
Onze vragen beginnen weer bij af omdat zo langzamerhand niemand meer weet wie je nog kunt vertrouwen over wat duurzaamheid is. Wat is duurzaamheid en wie bepaalt dat? Wanneer is er sprake van greenwashing? Hoe herken je een 'slecht' keurmerk? Wie checkt en meet de impact van standaards en keurmerken? Heeft de samenleving vertrouwen in keurmerken die bedrijven opzetten? Wat is de rol van de overheid bij het opzetten van keurmerken en vertrouwen we haar wel? En natuurlijk de one billion dollar question: hoe laat je verduurzaming werken in een systeem met impact waar we als samenleving vertrouwen in hebben?
Meld je hier aan voor 29 oktober.

26 november:
Eeuwig slank met een prikje Wegovy en weg met gezonder eten?

Er is een levensgroot dilemma ontstaan. Nu je met een prikje Wegovy of Ozempic je eetlust kunt remmen, hoeven we ons geen zorgen meer te maken over de dikke samenleving met haar dure gezondheidszorg. Maar zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Die middelen zijn duur en voorlopig niet voor iedereen betaal- en beschikbaar. En moesten we ook niet wat gezonder gaan eten en leven? Prikjes en pillen zijn wel lekker makkelijk, maar maken overschakelen op een andere, gezondere leefstijl nog moeilijker. Hoe gaan we daar straks mee om? Niemand weet het nog. We verkennen de mogelijke antwoorden.
Meld je hier aan voor 26 november.

De Kerstperiode slaan we over. Op 28 januari gaan we verder. De agenda voor de eerste helft van 2025 maken we in december bekend.

NB: Deelname aan Foodlog Café@WFC is gratis.
Dit artikel afdrukken