Vandaag helpt groene thee tegen reumatische aandoeningen en gisteren werd opnieuw bewezen (nou ja, er is een rapport over geschreven in de Verenigde Staten) dat volkorenbrood helpt tegen kanker.
Ik hoef niet op zoek naar dit nieuws, het dondert zo mijn beeldscherm uit. Elke dag opnieuw komen uit alle hoeken en gaten berichten over onderzoeksresultaat.
De universiteit van Gent heeft zopas ontdekt hoe je friet moet bakken zonder acrylamide. Ze gingen er in België naar op zoek na alarm uit Zweden, vijf jaar geleden. Op friet en in koekjes vormt zich acrylamide en daar kreeg een rat kanker van, dus wij mensen met ons allen ook (als er geen ratten waren kregen we nergens kanker van).
Intussen is dat laatste - dat wij het krijgen - alweer ontzenuwd (hoefde ik ook niet naar te vragen, onderzoeksrapport viel zo in de brievenbus), maar Gent frituurde lustig wetenschappelijk door. Wel met smakelijk resultaat, maar daar ging het even niet om.
In de Katandiscussie op dit Foodlog (hou op!) werd een paar keer opgemerkt dat het mankeert aan de ‘vertaalslag’. Wetenschappers melden resultaten die door media, klotejournalisten, worden verabsoluteerd en of slecht begrepen. Zo'n onderzoeksresultaat gaat een eigen leven gaan leiden. Dat gebeurt vaak, ik heb het op dit foodlog ook meegemaakt. Niet de oorspronkelijke bron van een bericht wordt geciteerd (en tegelijkertijd becommentarieerd) maar de vijfdehandse interpretatie van een medewerker van een Elsevierblog.
Maar vergis je niet in de oorspronkelijke verspreiders van berichten. De persdienst van de universiteit is met instemming van de hoogleraar de eerste (halve) leugenaar. Vaak, niet altijd, ik moet uitkijken met wat ik zeg.
Ik krijg gemiddeld, zonder dat ik er naar zoek of om vraag, zeven (!) berichten per dag over nieuwe onderzoeksresultaten op gebied van voeding en gezondheid. De meeste positief: weer minder kanker of ander ongerief. Sommige negatief: het blijkt toch niet waar, althans het is niet te bewijzen. Mijn prostaat heb ik gebombardeerd met Heinz ketchup. Maar hij smeekte me om het rapport te lezen waarin staat dat uit niets blijkt dat ketchup helpt tegen kanker. Hij krijg nu weer mayonaise.
Voorstel. Foodlogdeelnemers zouden bijdragen kunnen leveren aan een daglijst of een weeklijst. Iedereen die kennis neemt van een nieuw onderzoeksresultaat geeft dat door.
In het kort. Bijvoorbeeld eerst het probleem: Constipatie. Ontdekking: op je hurken zitten en maggikruid kauwen.
Land van Onderzoek: Mexico.
Bijzonder gegevens: 300 Mexicanen met maggikruid op hun hurken, geen centje last van constipatie.
Jaja, ernstige mannen (vooral mannen hierzo) dat is een flauw voorbeeld. Maar weet je dat het veel leuker wordt als je echt op die manier in een paar zinnen onderzoeken catalogiseert!? Onthullend en onthutsend, zoveel kan ik je verzekeren. Ik zou het hier wel een paar maanden willen zien gebeuren.
Maar dat is werk voor Dick, de chef van deze internetkrant, denk ik. Of?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@WouterK, en Dick, we zouden een (Nederlandse) citizendium (CZ) afdeling kunnen opzetten voor "voedsel en gezondheid" of breder "voedsel en landbow". CZ is een wiki, maar dan met editors.
Studenten van universiteiten (Wageningen e.a.) en hogescholen (Groen Onderwijs (G.O.) ofwel de "HASsen", of bij "grijs onderwijs" dietetiek?!!) zouden kunnen meewerken.
Wellicht dat Ralf Hartemink, WU, de man achter Food-info.net er iets in ziet.
Toen ik jouw voorstel vorige week las, dacht ik aan een project waar volks-wijsheden rond natuurlijke conserveringsingredienten (kruiden e.d.) werden verzameld in een database, van directe collega's van mij, geheten "Antimicrobials online", maar online is het niet. Zij zouden IT zaken kunnen doen (of Marco, om dicht bij foodlog te blijven?).
Voor financiering, mocht dat nodig zijn (vrijwilligers heeft voor- (en na-) delen: Er is een GKC thema, waarbinnen komende twee maanden geld verdeeld wordt onder G.O. instellingen, getiteld "Groene Kennis voor burgers". Daar wordt bijv. ook Smaaklessen weer ingediend (voor een deel van de begroting, grootste deel komt rechtstreeks van LNV) door ons (WU, HASsen en AOCs).
Lizet, dank! Je staat genoteerd.
Misschien even back to basics. Kan ik wat bijdragen aan een 'wetenschappelijke weetjes'lijst? Jaren persberichten geschreven, en je leerde al snel dat als het over 'eten' ging, of over 'akelige ziektes' de plaatsingskans in de krant aanmerkelijk groter was, dan wanneer je over ehh beton schreef. Wetenschapsvoorlichters hebben vaak de moeilijke taak aan hooggeleerden en andere onderzoekers uit te leggen dat hun onderzoek buitengemeen interessant is, maar niet voor een brede doelgroep. Dit terzijde. Berichten waar ik me dood aan erger gaan over het oplossen van wereldproblemen: energie, aids, kanker, en liefst allemaal tegelijk. En waar ik helemaal van baal is het - dat raakt mijn vakgebied - uitroepen tot 'vergeten groente' van plantjes die dat helemaal niet zijn. Óf omdat ze niet vergeten zijn, óf omdat het akelige neofyten zijn die hier nooit een kooboek danwel keuken hebben gehaald vóór WO II. Als ik hierin een bijdrage kan en mag leveren dan graag. Lizet
Nounou, ben ik een middag en avond offline, strijken de heren elkaar tegen de haren in.
Op z'n Klootwijkiaans direct geeft Wouter - geloof ik - aan dat het er nou juist om gaat het kale feit van de verhalen te scheiden. Social networks lijken ook mij daar bij uitstek ongeschikt voor:
- het feit moet eerst uit de wol worden gevist
- een brede community laat zich nou juist in de luren leggen door de context van verhalen. Als omega-3 helpt tegen ADHD, helpt waterkers je nog niet van een lastig kind af ook al staat op de verpakking dat het rijk is aan omega-3. En ook al is een tomaat verrijkt met lycopeen, dan krijg je geen garantie dat je geen kanker zult krijgen.
Maw, ook al besparen ze veel werk en kunnen we in bed blijven omdat de lezers het werk doen, social networks helpen niet tegen de waan van de verhalenwereld. Integendeel, die ontstaat door het (on-)gelukkig samenspel van slimme communicatoren en onkritische, cq. te weinig geinformeerde consumenten én niet doorvragende journalisten.
Helaas, het edele handwerk blijft nodig. Juist nu social networks in zwang komen. Lastige krengen, want ze bieden geen beter feitelijk zicht. Niettemin zal het gebruik ervan hand over hand toenemen, zodat binnenkort een gepimpte tomaat je beschermt tegen kanker omdat mensen dat denken.
Modereren, Aldo, is inderdaad een interessante optie. Je zult alleen een bevestiging zien vd beelden die gemiddeld rondwaren. Dan zitten we dus helemaal met de gebakken peren: ondanks zijn bereidwillige medewerking, zouden we een groot deel van het publiek dan pas flink voor de kloten - sorry - moeten schoppen ;-)
Overigens: de toon en de inhoud vh debat zijn twee dingen. Ik moest maar niet te lang wachten daar wat over te schrijven.
Over scoren gesproken...heeft meneer wellicht inmiddels een beetje een bittere kijk op de wereld? Mijn suggestie aan Dick en Foodlog is goed bedoelt, maar aan de andere kant moet ik maar niet te verbaasd zijn. Het hautain gehalte is meer dan mij lief is. Jammer.