Kustvissers gaat over visserij op de Waddenzee en langs de Noordzeekust en vindt plaats in vissersschip TS31 "Internos" tijdens het duurzame festival KAAP de Groene Hoop.

Foto-expositie
De expositie bestaat uit foto’s die gezamenlijk een krachtig beeld geven van het leven op zee van verschillende kustvissers: kleine staand wantvissers, handlijnvissers, garnalenvissers en kokkelvissers. Er zijn drie ruim twee meter hoge zwart-wit foto’s van Kadir van Lohuizen en twintig kleurenfoto’s van Fokke van Saane te zien.

Kadir van Lohuizen heeft als fotojournalist vele thema's en gebeurtenissen vastgelegd, waaronder conflicten in Afrika en het Midden-Oosten. De drie vissersfoto’s die te zien zijn, maken onderdeel uit van een serie portretten van vissers op de Waddenzee die tot eind augustus te zien is in het Fries Museum.
Fokke van Saane is, zoals hij het zelf zegt, een 'mensenfotograaf'. Vanuit zijn interesse in wat mensen beweegt, drijft en beroert, maakt hij sprekende portretten.

Tijdens de expositie zijn er films en dia's te zien over kleine kustvissers in Nederland en elders in de wereld. Er is bovendien te proeven van Noordzeelekkers en Waddensnacks, verzorgd door Proeflokaal 'tAiland en restaurant Merkelbach.

De TS31 "Internos"
De TS31 "Internos" is een voormalig binnenvaartschip uit 1927. Jan en Barbara Geertsema-Rodenburg gebruikten het schip als moederschip bij hun traditionele Wadvisserij. Het vissersschip komt speciaal een week van het Wad af om de expositie te huisvesten en ligt van 19 tot en met 23 augustus afgemeerd aan de kade van de NDSM-werf.

KAAP de Groene Hoop festival
De expositie is onderdeel van het KAAP de Groene Hoop festival tijdens SAIL Amsterdam 2015. Het festival stelt duurzaamheid, techniek en innovatie centraal met onder andere live muziek, workshops en kinderactiviteiten. Meer informatie over het festival vind je op de website van KAAP de Groene Hoop.

De expositie is tijdens SAIL doorlopend te bezichtigen. Kijk op de website en de Facebookpagina van Goede Vissers voor bijzonderheden zoals filmvertoningen of speciale optredens.

Fotocredits: stichting@goedevissers.nl
Dit artikel afdrukken