Het valt op. De spaarzame recepten en kooktips die op deze site staan worden weer drukker bezocht. Kerst komt eraan en Nederland is op zoek naar recepten.
Met Kerst krijgen ook wij eters. We bereidden het vanmorgen voor, want we moeten nu eenmaal plannen. Net als iedereen zijn we te druk. Daarom gaan we voor eenvoud. Mijn vrouw pakte er een kookboek of wat bij. Een beetje inspiratie. Onmiddellijk vloog het uit de bocht. ‘Maar dan wil ik van X een A maken. En dan heb ik ook Y nodig om er B bij te maken en Z om er nog een saus van C bij te doen. Lastig, want dan moeten we even naar Groningen.’
Het is het drama van de culi. Nee, correctie, van de wannabe culi. De Delicious, Elle Eten en hoe ze allemaal mogen heten, maken je gek. Dat wordt bellen, mailen en rijden om overal te vinden wat je nodig hebt. Het is er vast niet makkelijker op geworden sinds we allemaal naar de boer moeten om 'gewoon' (sic) Nederlands terroir te eten. Voor Ommelander Tarwe rij je even naar Groningen. Voor boter ff naar Zoeterwoude, waar je dan wel meteen die laatste echte karnemelk voor je boerenspoom mee kunt nemen.
Goddank is er de Allerhande, want die schrijft alleen recepten met wat je bij AH kunt kopen.
Dat spaart tijd, moeite en CO2.
Dat doen wij dus niet. Het is onze culi-eer te na, maar we zijn natuurlijk niet gek.
Toen werd het simpel. Wij bedachten dat we 5 gangen willen, gaan naar 2 groothandels en nemen mee wat er a) goed uitziet en b) makkelijk klaar te maken is. Het wordt een verrassing en zo blijft het nog spannend ook. Wat een zalige rust.
Wij maken de fout niet meer. We nemen gewoon ons verstand mee naar de winkel in plaats van het recept.
Die bijzondere dingen van bij de boer, die doen we gewoon het hele jaar door. Als we toevallig in de buurt zijn. Dat scheelt CO2 uitstoot en het maakt het hele jaar eetleuk.
Voorbereiding van onze planning: ca. 5 minuten.
Natuurlijk, één ding weten we zeker: we nemen bij groothandel S. een paar potten Australian Homemade roomijs mee (makkelijk!). We draperen het straks met een paar streepjes van ons eigen kweepeersop (we maakten een voorraad voor de hele winter). Heerlijk, uniek, nergens te koop en wat een lol om die case nog even na te vieren.
Dat kweepeersop zie je op de foto; hier op de niet gefrutselde Boer'nyoghurt van de Zuivelhoeve (prima romigheid voor een industriële yoghurt) die je mondjesmaat in de supers, maar wel bij de groothandel vindt.
Kweepeersop is heel makkelijk te maken: laat de peren koken in water met evenveel suiker als vruchtgewicht in een pan waar ze net niet helemaal onderstaan. Nadat ze aan de kook zijn, laat je ze rustig doorkoken met een deksel erop. Na een uur of 2 zijn ze rood. Laat ze niet te lang doorkoken nadat ze rood zijn geworden, anders krijg je siroop (dat dikke, ingekookte spul). Zet je het vuur wat sneller laag dan heb je een delicaat vloeibaar sopje dat probleemloos de hele winter in je koelkast goed blijft (bijv. in oude jampotten) en lekker is bij vlees en oude kaas, op de zuurkool, op ijs en yoghurt.
Het is bovendien hyper exclusief, want wie heeft er nou ooit van kweepeersop gehoord ;-)
Dit artikel afdrukken
Met Kerst krijgen ook wij eters. We bereidden het vanmorgen voor, want we moeten nu eenmaal plannen. Net als iedereen zijn we te druk. Daarom gaan we voor eenvoud. Mijn vrouw pakte er een kookboek of wat bij. Een beetje inspiratie. Onmiddellijk vloog het uit de bocht. ‘Maar dan wil ik van X een A maken. En dan heb ik ook Y nodig om er B bij te maken en Z om er nog een saus van C bij te doen. Lastig, want dan moeten we even naar Groningen.’
Het is het drama van de culi. Nee, correctie, van de wannabe culi. De Delicious, Elle Eten en hoe ze allemaal mogen heten, maken je gek. Dat wordt bellen, mailen en rijden om overal te vinden wat je nodig hebt. Het is er vast niet makkelijker op geworden sinds we allemaal naar de boer moeten om 'gewoon' (sic) Nederlands terroir te eten. Voor Ommelander Tarwe rij je even naar Groningen. Voor boter ff naar Zoeterwoude, waar je dan wel meteen die laatste echte karnemelk voor je boerenspoom mee kunt nemen.
Goddank is er de Allerhande, want die schrijft alleen recepten met wat je bij AH kunt kopen.
Dat spaart tijd, moeite en CO2.
Dat doen wij dus niet. Het is onze culi-eer te na, maar we zijn natuurlijk niet gek.
Toen werd het simpel. Wij bedachten dat we 5 gangen willen, gaan naar 2 groothandels en nemen mee wat er a) goed uitziet en b) makkelijk klaar te maken is. Het wordt een verrassing en zo blijft het nog spannend ook. Wat een zalige rust.
Wij maken de fout niet meer. We nemen gewoon ons verstand mee naar de winkel in plaats van het recept.
Die bijzondere dingen van bij de boer, die doen we gewoon het hele jaar door. Als we toevallig in de buurt zijn. Dat scheelt CO2 uitstoot en het maakt het hele jaar eetleuk.
Voorbereiding van onze planning: ca. 5 minuten.
Natuurlijk, één ding weten we zeker: we nemen bij groothandel S. een paar potten Australian Homemade roomijs mee (makkelijk!). We draperen het straks met een paar streepjes van ons eigen kweepeersop (we maakten een voorraad voor de hele winter). Heerlijk, uniek, nergens te koop en wat een lol om die case nog even na te vieren.
Dat kweepeersop zie je op de foto; hier op de niet gefrutselde Boer'nyoghurt van de Zuivelhoeve (prima romigheid voor een industriële yoghurt) die je mondjesmaat in de supers, maar wel bij de groothandel vindt.
Kweepeersop is heel makkelijk te maken: laat de peren koken in water met evenveel suiker als vruchtgewicht in een pan waar ze net niet helemaal onderstaan. Nadat ze aan de kook zijn, laat je ze rustig doorkoken met een deksel erop. Na een uur of 2 zijn ze rood. Laat ze niet te lang doorkoken nadat ze rood zijn geworden, anders krijg je siroop (dat dikke, ingekookte spul). Zet je het vuur wat sneller laag dan heb je een delicaat vloeibaar sopje dat probleemloos de hele winter in je koelkast goed blijft (bijv. in oude jampotten) en lekker is bij vlees en oude kaas, op de zuurkool, op ijs en yoghurt.
Het is bovendien hyper exclusief, want wie heeft er nou ooit van kweepeersop gehoord ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ja, dat is wel waar Nick, ik heb geen kinderen. Maakt dat echt zo'n verschil? Willen die dat 8-gangenmenu tegenwoordig? Lezen die de Delicious, Elle Eten? :)
Ik ga dit jaar voor de 6-gangen. Omdat ik dat als wannabe culi leuk vind. En daar komt geen Allerhande of Elle aan te pas. En die poelier, wildhandel of viswinkel in Rotterdam mijdt ik die dagen als de pest. Dat zijn dingen die het juist niet leuk maken.
Bovendien he, wat ik me afvraag, als er zo achterlijk veel vraag is rond die dagen, kan al dat wild en al die vis wel vers zijn dan?
Weet iemand daar van?
Wij namen uit Wenen de gewoonte mee om de kerstboom pas de 24ste in de ochtend te versieren, en dan inderdaad het kerstsouper op Heiligenabend na de Kindermis. Zit je niet de hele tijd met zo'n extra schemerlamp in de kamer. Maar bij de levende karper in de teil bij de keuken houd ik op. Karper is onder meer zo geliefd in die tijd omdat je hem levend in kuipen kunt vervoeren over lange afstanden.
Nu ja, Nick, behalve dan toch als de stroom gedurende 50 uur uitvalt in je woonoord. Onder die omstandigheden lijkt me de keuze tussen vervroegd kerstdineren of weggooien en opnieuw inslaan toch wel vrij eenvoudig. :-)
Zelf ga ik overigens wel op 24 december kerstdineren, deels uit praktische overwegingen, deels omdat ik die plezierige gewoonte na 22 jaar verblijven in Brussel en randgemeenten mee terug naar mijn vaderland heb genomen. Vervolgens eet ik van twee walletjes door het 's anderendaags nog eens dunnetjes over te doen en vervolgens op de 26e ook nog een brunch te gebruiken. Het zal je duidelijk zijn: ik zit qua uitgaven zeer ruim boven het landelijk gemiddelde.
@Dick: Amen! Zo relaxed zou je inderdaad de kerst in moeten gaan. Maar dat kan ook best hoor. Soms gaat het mis. Ik was ooit zo gek om in de rij te gaan staan bij een overvolle poelier-juwelier in Rotterdam. Vóór mij kocht iemand voor een half maandsalaris allerhande ree-onderdelen. Of de poelier nog wél even uit wilde leggen wat je daar nou eigenlijk mee deed...
Voor mijn part volg je de juliaanse kalender, maar het komt erop neer dat je "de juiste dag" kerstmaaltijd moet houden, en niet op een nepdag omdatje met kerst zonodig andere verplichtingen moet inlassen (skiën of zo).