“Frames” zijn mentale dimensies die mensen gebruiken om complexe problemen te ordenen. Aiking en De Boer van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU wijzen erop dat zinvolle communicatie alleen mogelijk is bij voldoende overlap tussen de frames van de deelnemers. Voeding is bij uitstek een veld met veel aspecten, waarbij iedereen andere accenten legt. Het aspect duurzaamheid ondervindt daarbij competitie van ondermeer prijs, gezondheid, smaak en gemak. Daarom moeten de afwegingen op een meer inzichtelijke manier worden geframed.
Frames zijn nuttig voor het ordenen van de effecten van voedselproductie op de voor mens en planeet belangrijke systemen.
Binnen de categorie voedsel staat wat milieu betreft vooral eiwit centraal. Eiwit is op diverse wijzen verbonden met menselijke gezondheid. Als mensen meer plantaardig in plaats van dierlijk eiwit eten, zou dat ondermeer de biodiversiteit, volksgezondheid en dierenwelzijn ten goede komen, zonder dat ze collectief “vegetarisch” (een verkeerde “framing”) hoeven te worden.
In het rapport wordt aangegeven hoe frames zijn te gebruiken om prioriteiten voor beleid te stellen en verbindingen te leggen met de mondiale en lokale rol van de Nederlandse productie en consumptie van voeding. Zo kan de Nederlandse levensmiddelenindustrie bij ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwitproducten (NPF’s) een leidende rol spelen.
Frames zijn ook van belang om het gedrag en de morele “smaken” van consumenten te verhelderen. Zo kunnen maatregelen worden ontwikkeld om de betrokkenheid van consumenten bij voeding te verhogen. Die betrokkenheid is nodig om consumenten samen met industrie en overheid mee te nemen in een gemeenschappelijke ontwikkeling naar meer duurzame voedselsystemen.
Bron: persbericht Vrije Universiteit Amsterdam
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
huiswerk voor het weekend. Heb ik toch meteen 2 vragen en opmerkingen,
"Het aspect duurzaamheid ondervindt daarbij competitie van ondermeer prijs, gezondheid, smaak en gemak."
Gebruikt men hier dan ook de data die verzameld is door de FDA en daarmee eigenlijk al aantoonde dat groente en fruit van 60 jaar geleden meer voedingsstoffen bevatten dan exact dezelfde groentes en fruit die nu gegroeid worden?
"Zo kan de Nederlandse levensmiddelenindustrie bij ontwikkeling van nieuwe plantaardige eiwitproducten (NPF’s) een leidende rol spelen."
Waarom moet die via zulke idiote omwegen? Waarom moet de overheid de onzekere ouder te spelen die probeert pastasauzen en hamburger enzo te verzinnen en daarin de groente verstopt zodat de kleine kinderen hun groentes eten? Hoezo kan dit niet door gedeeltes van de aloude huishoudschool in het huidige lesprogramma te introduceren op zowel basis- en middelbare- school?
Het lijkt mij een beetje op symptoonbestrijding.
Wellicht spreek ik voor mijn beurt heb het rapport nog niet gelezen.
Het rapport is hier te vinden:
http://www.ivm.vu.nl/en/publications/Reports/2009/index.asp