In de Ondertussen van donderdag 30 januari vallen mij deze berichten op:

- Frankrijk verbiedt het versnipperen van mannelijke eendagskuikens per eind 2021. Ook het onverdoofd castreren van biggen is vanaf dat moment verboden. Volgens de Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, zal vanaf eind 2021 "niets meer zijn zoals het was" (BBC). Hoe zal het dan gaan? Dat is nog niet bekend. De Franse regering hoopt dat tegen die tijd alternatieve methoden op de markt zijn die het op industriële schaal uitselecteren van mannelijke kuikens, nog vóór ze geboren zijn, mogelijk maken. Het Nederlandse inOvo en Duitse Eggselect werken er al jaren aan. Hoe doen we het in Nederland? Nederlandse eendagskuikens worden doorgaans vergast en als voer aan dierentuinen geleverd (NRC). Behalve de broertjes van de Kipster-leghennen: de eierboer laat de magere beestjes in 14-16 weken wat vlees op de botten krijgen en maakt ze dan alsnog dood. Vervolgens worden er kipburgers en rookworst van gemaakt. Dat vinden consumenten een prettiger idee, dan het donzige beestje al meteen doodmaken.

- glutenvrije producten is behalve als je coeliakie hebt, niet echt nodig voor je gezondheid. De Britse NGO SafeFood onderzocht glutenvrije producten uit vier Ierse supermarktketens en ondervroeg 2.000 consumenten. Van de ondervraagde consumenten kocht 23% wel eens glutenvrije producten (bij 92% zonder medische noodzaak). Waarom? Omdat ze 'een gezonde manier om af te vallen' zouden zijn, antwoordde 19%. De ondervraagden dachten dat er minder vet (23%) of minder suiker in zat (21%)(FoodNavigator). Niets is minder waar: van de glutenvrije snacks bevatte 75% veel vet en was 69% suikerrijk.

- het Duitse chemieconcern Bayer zou overwegen het glyfosaat bevattende onkruidbestrijdingsmiddel Roundup niet langer aan particulieren te verkopen (Algemeen Dagblad). Bayer heeft inmiddels 85.000 rechtszaken aan zijn broek van (merendeels Amerikaanse) burgers, die claimen kanker te hebben gekregen van het middel. Maar van de totale omzet aan Roundup, geschat op ruim €3,5 miljard in 2018, is maar 10% afkomstig van particulieren. De rest komt van landbouwbedrijven, die Roundup niet zouden willen missen. Het goedje werkt namelijk uitstekend en is veilig, zeggen Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten én natuurlijk Bayer.

De kans dat we kweekvlees op ons bord terugzien is groter dan de kans op kloonvlees (NOS). De Europese Commissie zal geen verbod opstellen om het klonen van allerhande boerderijdieren te verbieden. Vandaag presenteerde de Commissie het werkprogramma voor 2020: met 43 nieuwe beleidsdoelstellingen heeft de Commissie haar handen meer dan vol. Met 34 voorstellen waar het Europees Parlement en de Europese Raad nog geen besluit hadden genomen, gaat de Commissie niet verder. Daaronder het kloonverbod, net als het voorstel om de verkoop van voedingsmiddelen zoals melk en vlees van gekloonde dieren te verbieden. Sinds 2015 is er geen vooruitgang meer geboekt op dit dossier. De kwestie draait om mogelijke handelsspanningen met de VS en sommige Zuid-Amerikaanse landen, "waar wel gekloond wordt en van waaruit de EU jaarlijks duizenden tonnen rundsvlees importeert" (Vilt). Die mogen straks mogelijk toch gewoon onze markt op.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken