De aankondiging van Lactalis om te snijden in zijn melkplas kwam vorige week als een donderslag bij heldere hemel voor veel Franse melkveehouders. Het hoofd van de grootste landbouworganisatie van Frankrijk, FNSEA, veroordeelde het besluit als “een explosie voor de zuivelindustrie” in Frankrijk. “Voor ons gaat het erom dat melkproducenten iemand blijven vinden om hun melk op te halen”, zei Arnaud Rousseau tegen France info radio, waarbij hij zei dat het "te vroeg" was om een inschatting te geven van het aantal koeien dat zou kunnen verdwijnen.

Ook de boerenorganisatie Confédération paysanne wijst op het gevaar dat boeren binnenkort hun melk niet meer kwijt kunnen. “We zijn nooit gestopt met waarschuwen voor de structurele economische afhankelijkheid van producenten van zuivelfabrieken.” Ze beschuldigt de melkerij ervan dat deze de “daling van de melkinzameling gebruikt om producenten te elimineren en druk uit te oefenen op de overblijvers”.

Grote internationale concurrentie
Lactalis wil eind 2030 zo’n 450 miljoen liter snijden in zijn totale melkplas van 5,1 miljard liter. Dat komt neer op 9% van zijn Franse melkplas. In een verklaring wijst het bedrijf op een ongunstige balans tussen fast moving consumer goods (FMCG) en zuivel ingrediënten in haar portfolio. “75% van de in Frankrijk opgehaalde melk wordt verwerkt tot fast moving consumer goods (FMCG) en 25% tot zuivelingrediënten. Voor Lactalis is deze verdeling ongunstiger met 70% in FMCG en 30% in ingrediënten.”

Veel van deze ingrediënten, voornamelijk melkpoeder, worden op de internationale markt afgezet waar het bedrijf te kampen heeft met hevige concurrentie uit landen zoals Nieuw-Zeeland. Hierdoor betaalt het concern naar eigen zeggen bij tijden meer voor de melk dan het er uiteindelijk voor terugkrijgt. De FMCG-markt in Frankrijk zit aan de andere kant juist in de lift.

Door te snijden in de productie van ingrediënten wil de zuivelverwerker de balans herstellen en de afhankelijkheid van de volatiele wereldmarkt terugdringen. Dit zou zich ook moeten vertalen in betere prijzen voor de overblijvers. Lactalis wijst er verder op dat andere Franse melkerijen deze strategie al langer toepassen.

Niet alleen komt het besluit van Lactalis voor getroffen boeren als een heuse schok, ook Vlaamse en Nederlandse melkveehouders zullen wellicht met hun ogen knipperen. In deze regio’s zijn de zuivelbedrijven al jaren verwikkeld in een strijd om meer melk
Belangrijkste melkregio's worden gespaard
Om te beginnen zal de melkophaling tussen nu en 2026 “in het oosten en zuiden van de Pays de la Loire” worden verminderd. De belangrijkste melkproducerende regio's Bretagne en Normandië in het westen van het land worden ontzien. “Wellicht spelen de lange afstanden in Frankrijk ook een rol bij dit besluit. In gebieden met minder melkveebedrijven is de logistiek een kostelijk gebeuren”, oppert een expert in de Vlaamse zuivelsector.

Niet alleen komt het besluit van Lactalis voor getroffen boeren als een heuse schok, ook Vlaamse en Nederlandse melkveehouders zullen wellicht met hun ogen knipperen. In deze regio’s zijn de zuivelbedrijven al jaren verwikkeld in een strijd om meer melk. In de 'war for milk' vechten Milcobel, Royal Friesland Campina, Royal A-ware en andere spelers voor elke liter melk.

Toch zijn er wel enige gelijkenissen tussen het besluit van Lactalis om zich op beter valoriserende producten te richten. In België heeft Milcobel bijvoorbeeld eerder dit jaar aangekondigd te snijden in de productie van poedermelk en zich op meer valoriserende producten te willen focussen. Maar deze beslissing had meer te maken met de dalende melkaanvoer dan met een overschot ervan.

Franse melkplas en binnenlandse consumptie
De totale Franse melkinzameling bedraagt momenteel ongeveer 24 miljard liter koemelk. Lactalis is de grootste melkinzamelaar in Frankrijk (met 4,9 miljard liter koemelk), vóór de coöperatie Sodiaal (met 4,2 miljard). "De Franse melkproductie overtreft de nationale consumptie. Bijna 1 liter op 2 van de in Frankrijk opgehaalde melk is bestemd voor internationale markten", laat Lactalis nog weten.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Vilt.
Dit artikel afdrukken