De Fransen hebben vorig jaar een record hoeveelheid ganzenlever gegeten.
De consumptie van foie gras steeg met 2,7% naar 19.000 ton. Dat hebben de producenten in Frankrijk op 4 april bekend gemaakt. Het Franse parlement riep het product vorig jaar uit tot een beschermd gastronomisch en cultureel erfgoed.
Dierenbeschermers hebben veel kritiek op de manier waarop de producenten van foie gras met hun dieren omgaan. De ganzen worden overmatig gevoerd met behulp van een slang om de lever zo groot mogelijk te maken.
Door het in Nederland niet meer te eten, wordt er niet minder geproduceerd. Het tegendeel blijkt waar. En, eerlijk is eerlijk, ik blijf het een lekkernij vinden. Sterker nog: hoe slecht is deze dierenbehandeling nu eigenlijk echt vergeleken bij de gangbare ophokking van dieren. Bij de beste producenten hebben de ganzen daar in ieder geval géén last van.
bron: Reformatorisch Dagblad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Aldo,
Foie gras is een beetje de aflaat voor onze naïeve en simplistische gevoelens bij de bio-industrie. Ik ben nu even kwijt wie het was en waar het stond. Kort geleden maakte iemand de vergelijking met 'zielig' als we het weten en 'niet zielig' als we het niet weten.
Hoeveel angst, stress en mishandeling ondergaan kalveren, varkens, lammeren en schapen die dagelijkse in grote massa‚s in weer en wind door heel Europa worden gesleept in vrachtwagens en er dan letterlijk uitgemept worden?
Het toeval wil dat ik vorig jaar een eendenfokker heb bezocht waarbij we over dit probleem hebben gesproken. Ik kan je verzekeren dat het respect en de voorkomendheid waarmee deze man en vrouw (toegegeven, dit waren geen industriele leverproducenten) met hun dieren omgingen in geen enkel vergelijk staat met de wreedheid van andere dierenpraktijken. Dieren zijn geen objecten, maar levende wezens. Kleinschalige producenten handelen daarnaar. Ik denk dat dat belangrijker is, dan een categorische aanval op ‚ganzenlever‚.
Er is een groeiende groep eendenleverfokkers die noch de trechter, noch de zg. zachte (rubberen) trechter gebruiken. Zij veranderen het lichtritme van de dieren, zodat zij ook leververvetting krijgen door teveel te eten, maar zonder dwangvoedering. Zij zouden het diervriendelijkskeur verdienen. Maar .... is dat dan niet dieronterend en wreed?
Wat is recht en wat is krom? Ik denk dat het een moeilijke zaak is. Kreeft? (hij moet levend in de pan). Wit kalfsvlees? (dat komt alleen van binnenkalveren die het daglicht nooit hebben mogen zien). Dieren door heel Europa sleuren, soms meerdere keren (bijv. omdat we in dit land te lui zijn om hier dieren tot toegevoegde waarde om te zetten. Heel wat Parmaham komt van varkens die in Nederland zijn geboren)?
Daarmee wil ik eenden/ganzenlever niet recht praten, maar wel laten zien dat alleen daartegen protesteren tunnelblikkerig is.
Wij zijn een uiterst dominante diersoort en eigenen ons alles toe. Moeten we misschien bij onszelf beginnen en onze zieligheidsgevoelens eens goed onder de loep nemen?
Blijft een zeer omstreden lekkernij. Lees bv eens deze tekst van de dierenbescherming: "Ganzen worden dagelijks met een trechter kilo's eten naar binnen te persen. Eenden (gedurende 12 dagen) en ganzen (gedurende 21 dagen) krijgen dagelijks tot een kwart van hun lichaamsgewicht in de vorm van een maïsbrij in hun keel gespoten. De lever zwelt hierdoor tot tien keer het normale volume op. Het voederen onder dwang is een ware marteling voor de dieren. De zwemvogels worden ziek gemaakt en ondergaan pijn, angst en stress. Een aantal loopt zware verwondingen en botbreuken op. Het sterftecijfer ligt 15 tot 20 keer hoger dan in gewone eendenkwekerijen" Mijn vraag is nu: overdrijft de dierenbscherming hier? In Belgie was onlangs nog veel protest over een poster van een gans in SM outfit. Lekker of niet, eerst verantwoordelijkheid nemen. Op de blikjes tonijn wordt vermeld of het wel of niet dolfijn vriendelijk gevangen is. Een dergelijk keurmerk of kwaliteitsaanduiding lijkt me zeker wel aan de orde.