De apparaatjes monitoren continu je bloedsuikerspiegel en sturen de waarden door naar een app op je smartphone. Zo weten diabetici wanneer ze medicijnen moeten gebruiken. Sporters kunnen zien of ze extra koolhydraten nodig hebben voor meer energie. Mega handig dus. Dat hebben niet-diabetici en niet-topsporters inmiddels ook door, meldt Knack.

Iedereen aan de glucosemeter?
Eén van de trendsetters is biochemica en app-bouwer Jessie Inchauspé, met haar boek Glucose Revolutie. In haar boek beschrijft ze hoe ze ontdekte dat haar gezondheidsproblemen zoals depressie en angst het gevolg waren van grote schommelingen in haar bloedsuiker. Inchauspé is een influencer met 4,7 miljoen volgers op Instagram en deelt tips met haar lezers om hun bloedsuiker stabiel te houden.

Bloedsuikerpieken zijn niet altijd slecht, maar wie westers eet grijpt te vaak naar suikerrijke tussendoortjes. Dat leidt gemakkelijk tot grote pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dat gaat gepaard met allerlei klachten zoals vermoeidheid, cravings, snel weer honger krijgen, acne, slecht slapen, brain fog en concentratieproblemen. Op de lange termijn kan het diabetes type 2, dementie, ernstige menopauzeklachten en chronische ziekten veroorzaken.

Om die reden vinden voorstanders van de glucosemeter, zoals Wim Tilburgs van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, het aan te raden dat je inzicht hebt in je persoonlijke bloedsuikerwaarden. Dat helpt om steeds te weten waar je staat en waar nodig snel bij te kunnen sturen. Bedrijven zien een lucratieve markt ontstaan. De sensor kost meer dan €100 en gaat slechts 14 dagen mee.

Kans op verstoord eetgedrag
Toch is niet iedereen even enthousiast. Tegenstanders zeggen dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om voedingsadvies te formuleren op basis van iemands bloedsuiker en de meters zijn niet altijd accuraat. Bovendien kan het gevaarlijk uitpakken. Mensen kunnen geobsedeerd raken door de data en daarop anticiperen door verstoord eet- en beweeggedrag te gaan vertonen. De glucosewaarden moet je wel met kennis van zaken interpreteren. Het is bijvoorbeeld vrij normaal dat je glucosewaarde tijdens sporten piekt. Dat betekent niet dat je niet meer moet gaan sporten. Inmiddels hebben artsen die problematiek die door verwarring en ondeskundig gebruik ontstaat al een naam gegeven: glucorexia nervosa.
Dit artikel afdrukken