Een onderzoek van de University of California dat eind december werd gepubliceerd laat zien dat gebrek aan vitamine D verantwoordelijk is voor een aantal veel voorkomende vormen van kanker, zoals darm-, borst-, prostaat- en eierstokkanker. Een hogere intake van vitamine D zou de kans op kanker met maar liefst meer dan de helft verkleinen.
De resultaten zijn afkomstig uit een analyse van onderzoeken die zijn uitgevoerd over een periode van in totaal bijna veertig jaar (1966-2004). De onderzoekers zijn zich bewust van de vraagtekens die horen bij de resultaten van onderzoek op basis van de resultaten van verschillende anders opgezette onderzoeken. Toch zijn ze heel stellig en beweren zij binnen veilige marges rustig te kunnen zeggen dat hun bevindingen hard bewijs zijn dat er echt preventief beleid gevoerd moet gaan worden. Geen beleid gericht op behandeling van ziekten, maar op het voorkomen daarvan. Een van de opstellers van het rapport zegt: ‘a preponderance of evidence, from the best observational studies the medical world has to offer, gathered over 25 years, has led to the conclusion that public health action is needed.”
De onderzoekers denken dat een dagelijkse intake Vitamine D van 1000 International Units (IU) nodig is. Dat is ongeveer de helft van veilige bovengrens die in Europa en de VS wordt aanbevolen.

Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt door blootstelling van de huid aan de zon. Je krijgt het ook in kleinere hoeveelheden binnen door de consumptie van melk, vis, lever en eigeel. Probleem is echter dat het deel vitamine D dat je door de mond binnen krijgt te klein is. De schatting van de onderzoekers is dan ook dat het gebrek aan zonneschijn in noordelijke landen voor 60% verantwoordelijk is voor vitamine D-gebrek. En dus voor de daaraan gerelateerde ontwikkeling van kankers. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat zwarte Amerikanen door hun donkere huid in Noordelijke klimaten moeite hebben om voldoende vitamine D aan te maken.

De onderzoekers bevelen het gebrek van verrijkte voeding en voedingssupplementen aan. Tevens zien ze dit als een eenvoudige en goedkope vorm van preventie die de torenhoge kosten van kankerzorg (jaarlijks 2,5 miljoen nieuwe gevallen per jaar in het rijke deel van de wereld) kan terugdringen.
Consumenten – die voedingssupplementen niet vergoed krijgen – lijken er zelfs graag aan mee te werken en de besparingen geheel voor eigen rekening te nemen. In de eerste dagen na berichten over het rapport in de Engelse pers, zag Superdrug (een Engelse Etos) een verdubbeling van de verkopen van vitamine D supplementen.

Bron: The American Journal of Public Health
Dit artikel afdrukken