image


Een boos telefoontje kreeg de redactie vanmorgen. Een NRC-lezeres wilde hier haar gram kwijt en geen ingezonden brief sturen aan de NRC. Of foodlog.nl er dus over wilde schrijven. Het stukje over lammetjes stond er tenslotte ook vandaag op.

Vooruit dan maar.

Het ging over een kort stukje van Janneke Vreugdenhil in de NRC van afgelopen zaterdag. Na de stukken van diverse schrijvers die zich ook hier doen gelden, stond zaterdag opeens een lezersvraag in de krant: waar kun je lekker geitenvlees kopen? Het juiste antwoord: bijna nergens, behalve bij Maarten van Caulil in de Amsterdamse Haarlemmerstraat en de kraam van de Wolverlei op de Amsterdamse Noordermarkt. Dat je het vrijwel nergens kunt kopen is nou juist het schandaal.

Niettemin stuurt Vreugdenhil de lezers van de NRC vrolijk naar de Turkse en Marokkaanse slager. Daar kopen culi's immers alles alsof al het geluk van de wereld er te koop is.
Dat had ze gewild. Bij die slagers koop je uitgemolken moedergeit van een jaar of wat. Ongeschikt voor de saté kambing. Malse bokjes - het dierenschandaal waar je de PvdD en Wakker Dier nooit over hoort - vind je er niet.

Het zou wel een prima idee zijn, maar dan net een beetje anders. De Turkse slager die zijn Nederlandse en Turkse klanten meeneemt op huisslacht. De slager slacht en de consument neemt het vlees meteen mee van de boerderij. Je moet nl. weten dat je van een geitenbokje maar zo'n procent of 35 aan nuttig vlees overhoudt. Weg dus met al die tussenhandelskosten, dan wordt geit betaalbaar. Het is overheerlijk en het diertje hoeft niet door half Europa te worden gezeuld omdat wij het niet kennen en onze culischrijvers het niet weten te promoten.
Onze hoop is dus inderdaad gevestigd op zelfslachtende Turkse en Marokkaanse slagers op Nederlandse geitenboerderijen en culischrijvers die er de kranten over vol pennen in plaats van te geiten over die lekkere kambing.
Een schoolvoorbeeld van integratie met een geweldige toegevoegde waarde zou het wezen. Kom op schrijvers. Maak een culi-turks-nederlands verbond voor geiten-huisslacht!
Er moet nog heel wat gericht gepromoot worden eer het zover is.
Dit artikel afdrukken