Ik lees graag jullie sectie Neppers op het foodblog.
Laatst had ik, in de aanbieding bij de AH, geitenkaas gekocht van President (12 Petits Chevres Doux) in zo'n handige verpakking van schijfjes kaas.
Op de ingrediënten zag ik echter dat Geitenkaasaroma gebruikt wordt. Worden we hier genept of is dit normaal?
Geitenkaas is natuurlijk geitenkaas, net zo goed als echte vergine olijfolie echte olijfolie en geen geraffineerde moet zijn. Maar wat doet dat aroma daar dan?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een tijdje terug heb ik hierover een mailwisseling gehad met President. Ze waren niet erg snel in reageren en inhoudelijk schiet je er niet heel veel mee op. Hier de mailwisseling:
Mijn vraag:
Over uw President Geitenkaas Petits Chèvres Doux 200g, heb ik een vraag. Bij de ingrediënten staat dat er geitenkaasaroma in zit. Ik ging ervan uit dat geitenkaas alleen van geitenmelk werd gemaakt en vraag me dan ook af wat de reden is dat er geitenkaasaroma in zit. Ik ben benieuwd naar het antwoord.
Reactie President:
Het geitenkaasaroma dat wordt gebruikt, is een NATUURLIJK geitenkaasaroma. Hiermee is de smaak van de Président Petits Chèvres Doux steeds constant.
Nieuwe vraag van mij:
Hartelijk dank voor uw reactie. Misschien een domme vraag, maar wat is een natuurlijk aroma? Bestaat er ook niet natuurlijk aroma en wat is het verschil?
Reactie President:
Naast natuurlijke aroma’s bestaan er ook kunstmatige aroma’s. Natuurlijke aroma's zijn rechtstreeks verkregen uit plantaardige of dierlijke grondstoffen. Kunstmatige aroma’s worden gevormd door een mengeling van stoffen die de natuurlijke aroma's nabootsen.
Bij de Président Petits Chèvres Doux wordt uitsluitend natuurlijk geitenkaasaroma gebruikt.
Vraag van mij:
Uw reactie roept bij mij toch nog een paar vragen op:
1. welke plantaardige en/of dierlijke grondstoffen worden hiervoor gebruikt?
2. Waarom kan geitenkaas niet zonder aroma gemaakt worden? Het klinkt zo fabrieksmatig, terwijl je bij geitenkaas juist aan een natuurproduct zonder extra smaakversterkende toevoegingen. In jullie brie zit toch ook geen brie-aroma oid?
Reactie President
Het natuurlijke geitenkaasaroma dat in Président Petits Chèvres Doux wordt gebruikt, is afkomstig uit geitenmelk.
Door het natuurlijke geitenkaasaroma te gebruiken kan de smaak van de kaas die gedurende het hele jaar geproduceerd wordt, constant gehouden worden ondanks seizoensinvloeden die de samenstelling van de geitenmelk gedurende het jaar doen variëren.
Ultrafiltratie maakt de kaas zo smakeloos - > Wouter de heij
In tegenstelling tot het harde (geiten)kaasfenomeen in Nederland, worden in Frankrijk vnl. zachte kazen geproduceerd en die worden gekenmerkt door een melkzuurstremming. De pH van de wrongel schommelt tussen 4,5 (St. Maure, Chabichou, ...) en 4,8 (camenbert, ..) Bij die pH is er nog amper van melksuiker sprake. Just my 2 cts, na 30 jaar geitenkaaservaring (ex-kaasmakerij Midgard, Werchter, België)
@Nick dat zou kunnen want een kaas met een hoge Hoge ph wordt rubberachtig en een kaas met een lage PH word kruimelig/brokkelig. Maar die PH in de kaas vormt zich tijdens het proces en het aanzuren(melkzuur) gaat nog heel lang door na het kaasmaken. En tijdens het bereiden van een droge kaas zorg je ervoor dat er veel vocht en melksuiker weg is. Dus stopt de bacteriewerking. Andersom een vochtige kaas houdt veel melksuiker vast en heeft dus de potentie om veel zuurder te worden. Dus het kwaad is al geschiedt voor de volledige potentie van het proteïnematrix kan worden benut.
Boy, dat laatste verwondert me, hoe lager de pH, hoe minder water een proteïnenmatrix kan vasthouden, leerde ik. Niet dan?
Zuurdere kaas kan ik misschien beantwoorden. Hoe zuurder de kaas hoe sneller het productie en rijpingsproces. En een zure kaas houdt meer vocht vast. Meer kilo's dus