Psychologen nemen volgens Der Spiegel een nieuwe trend waar. Ze hebben er een naam voor. Orthorexie is de ziekelijke psychische aandoening om gezond te willen eten. Gezond is zo nauw gedefinieerd voor de zieke dat hij of zij bijna niets meer wil eten en daardoor sterk vermagert en het uiterlijk krijgt van iemand die anorexisch is.
Ziekelijk gezond
"Melk is taboe, suiker sowieso, tarwe kan echt niet en zelfs gangbare groenten en fruit komen niet meer op tafel. Alleen heel specifiek voedsel kan nog, in extreme gevallen zelfs alleen uit eigen tuin. Veel mensen zijn zo druk met gezond eten, dat het ziekelijk wordt." Met die woorden opent Der Spiegel zijn artikel.
De Duitse vereniging voor endocrinologen waarschuwde onlangs voor mensen die van gezond eten bezeten zijn geraakt. Niets kan meer, alles moet zoals het eigenlijk niet kan.
Mensen die door orthorexie getroffen worden, vermageren sterk en vertonen gebreksverschijnselen. Ze vereenzamen omdat ze nergens meer kunnen eten. Volgens psychiater en psychotherapeut Ulrich Voderholzer treedt bij het begin van de vereenzaming de ziekte echt naar buiten. "Op dat moment neemt het ziekelijke dimensies aan. Ook het risico op een depressie komt op dat moment in zicht omdat mensen hun relaties en stabiliteit verliezen."
Veganisten verhoogd risico
Beginnende veganisten blijken een verhoogd risico op orthorexie te hebben. Vanuit een sterk moreel en gezondheidsgericht wereldbeeld moeten ze in korte tijd al hun eetgewoonten veranderen. Daardoor kunnen ze in het zojuist beschreven isolement waarin een mens zich geheel opnieuw moet uitvinden terecht komen.
Voderholzer geeft een pragmatische zielenknijpersdefinitie van orthorexie: "het is vaak het gevolg van de wil je plekje te vinden in onze complexe samenleving. Gezond eten neemt de plaats van religie in en moet het gevoel van eigenwaarde invullen."
Dit artikel afdrukken
Ziekelijk gezond
"Melk is taboe, suiker sowieso, tarwe kan echt niet en zelfs gangbare groenten en fruit komen niet meer op tafel. Alleen heel specifiek voedsel kan nog, in extreme gevallen zelfs alleen uit eigen tuin. Veel mensen zijn zo druk met gezond eten, dat het ziekelijk wordt." Met die woorden opent Der Spiegel zijn artikel.
De Duitse vereniging voor endocrinologen waarschuwde onlangs voor mensen die van gezond eten bezeten zijn geraakt. Niets kan meer, alles moet zoals het eigenlijk niet kan.
Mensen die door orthorexie getroffen worden, vermageren sterk en vertonen gebreksverschijnselen. Ze vereenzamen omdat ze nergens meer kunnen eten. Volgens psychiater en psychotherapeut Ulrich Voderholzer treedt bij het begin van de vereenzaming de ziekte echt naar buiten. "Op dat moment neemt het ziekelijke dimensies aan. Ook het risico op een depressie komt op dat moment in zicht omdat mensen hun relaties en stabiliteit verliezen."
Veganisten verhoogd risico
Beginnende veganisten blijken een verhoogd risico op orthorexie te hebben. Vanuit een sterk moreel en gezondheidsgericht wereldbeeld moeten ze in korte tijd al hun eetgewoonten veranderen. Daardoor kunnen ze in het zojuist beschreven isolement waarin een mens zich geheel opnieuw moet uitvinden terecht komen.
Voderholzer geeft een pragmatische zielenknijpersdefinitie van orthorexie: "het is vaak het gevolg van de wil je plekje te vinden in onze complexe samenleving. Gezond eten neemt de plaats van religie in en moet het gevoel van eigenwaarde invullen."
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Fons, mee eens, iedereen zijn eigen mening over van alles en nog wat o.a. voeding; vrijheid van meningsuiting! ja natuurlijk. (behalve voor de politie want van Aartsen wil geen meningen- of gedachten-politie tv west aug. n.a.v. IS, dit terzijde maar vind ik een ernstige en tekenende uitspraak). Ik zou het aanbevelenswaardig vinden als mensen meer over anatomie, fysiologie en voedingsleer weten, dan kun je wel betere beslissingen nemen. Dan neem je niet klakkeloos wat aan; dat geldt voor elke beslissing, probeer toch meer achtergrond informatie in te winnen vóór je iets beslist. Dat iedere producent "gezond" op zijn artikel mag zetten wil niet zeggen dat er geen definitie van "gezond voedsel" zou kunnen zijn. De producent is de eerste die je moet onderzoeken op waarheid. En ik vermoed dat enkele weken iets uitproberen niets zegt. Deficiënties of ziektes, b.v. levercirrhose, komen pas na 10-tallen jaren. "Gezonde" eters zijn wel heel kritisch en daar kan menige buitenstaander niet mee omgaan.
Gezond eten is een kreet, er is nl geen definitie van gezond eten. Iedere producent mag "gezond" op zijn/haar artikelen zetten als de koper daarmee verleid kan worden. We kunnen iedere eter wel orthorexisch noemen. De één vindt een stuk spek gezond en de ander niet. De Suikerunie vindt suiker gezond, een diabeticus gruwt ervan. Het wordt gevaarlijk voor je welbevinden als je klakkeloos een mening of idee gaat betrekken op jezelf. Doe zelf het onderzoek, drink een paar weken geen melk en dan weer een weekje wel en ervaar wat het met je doet. Geen verschil, geen probleem. Succes verzekerd!
Henk, helemaal mee eens. Maar het begint dus al met verkeerde schoolmelk. Het gaat bij de kinderen al fout wat goede informatie en aanbod betreft. Weten zij veel? Campina moet beter weten. Jij vindt de discussie zeker leuk, ik minder, maar verbaas me vaak over de mensen in de supermarkt wat ze allemaal zonder te lezen in hun karretje gooien. De achtergrond van het voedsel is volkomen onduidelijk en wordt ook niet in de winkels medegedeeld. Ik vind het jammer dat wij (ong. 90%van de bevolking) die voedsel in overvloed hebben, zo gemakzuchtig, en ongezond bezig zijn.(en sommigen (1%?) dus weer overdreven gezond) Zo korte termijn allemaal. Jij een stoker, ik een preker, de wereldhongersnood hoeft niet, er is (nog) genoeg op de planeet, als we het maar beter verdelen en benutten. En je fatsoen houden wat de dieren betreft. Het kan zo veel mooier zijn. Maar ik kan dat niet veranderen, helaas. Van mij mag je heel veel reclame maken. In de winkels/supers wordt je n.l. niet wijzer gemaakt, waar en hoe e.e.a. tot stand komt. En dat noemen ze eerlijke, vrije markt? Volksverlakkerij vind ik het.
Anna, sorry maar ik ben een beetje een stoker... Wij hebben een biologische gerunde boerderij met natuur, educatie, catering etc. Wij koken voor mensen met dieten, werken samen met lifestyle trainers etd. Sorry voor de reclame. Wij staan aan de kritische zijde hoor.
Maar sommige mensen maken zich zelf heel ongelukkig en onzeker, met name omdat allerlei onzin op de mouw gespeld krijgen van zgn eetgoeroes en gezondheidsfantasten. Die proberen wij te bekeren tot een wat relaxtere houding tov eten.
Jordi, Henk, dat heb ik al zo vaak gehoord, zeggen jullie dat uit angst voor je business of hebben jullie echt geen respect voor een andere mening, je kunt niet zeggen dat anderen je iets opdringen, daar ben je zelf bij. En ook niet alsof het een nieuwe religie is, en het dan als demoniseren afdoen en zelfs het woord: fundamentalisme noemen. Je behoeft er toch niet naar te luisteren?
Marga: wat ik las in de voedselzandloper: Glucose/suiker zorgt ervoor dat eiwitten meer aan elkaar gaan plakken, het heeft zelfs een negatieve invloed op je immuunsysteem; weefsels en bloedvaten worden stijver waardoor bloeddruk stijgt, en de kans op CVA toeneemt, je moet wel degelijk op je suiker-inname letten. De voedselindustrie zou moeten stoppen met overal suiker aan toe te voegen: conserven, frisdranken, vruchtensappen, melk. Verder is bekend dat hersenweefsel voornamelijk uit vet bestaat; kinderen in de groei hebben o.a. daarom behoefte aan volle melkproducten/ roomboter. , en wát doet Campina: zij bieden Optimel als schoolmelk aan! 0% vet, ?? % suikers, smaak framboos. Moeders denken het zal wel verantwoord zijn, als de school het aanbiedt. Maar men zou alleen volle melk moeten geven, voor betere schoolprestaties, denk ik, maar ik ben maar een leek. Het wordt de mensen heel erg moeilijk gemaakt wat voeding betreft, daar wordt teveel uit gehaald en iets anders (synthetisch) aan toegevoegd, dat maakt veel mensen onzeker voor gangbare etenswaren, vaak teveel suikers en zonder dat het aangegeven wordt: dierenleed. Verder zijn er veel te veel dierenziektes bij de gangbare bio-industrie. (ik heb hier zomaar een lijst van 15 ziektes, en antibiotica misstanden). Daarbij komt het dierenleed (verminkingen zonder verdoving, teveel narigheid om hier te plaatsen). Laatst zag ik op t.v. mevrouw Fresco, tussen ontelbare (100-en) varkens, (in een loods), die opgesloten stonden tussen stangen; ze konden niet voor of achteruit, ze konden zich niet omdraaien; zij gaf geen enkele uitleg, wij moeten dit als normaal beschouwen voor een varkens-leven?? Ik dacht het niet. Een dier heeft een CZS en een ANG. Ik heb morele gewetensbezwaren betreffende de bio-industrie en zijn uitwassen. Ik eet daarom niets wat daaruit voortkomt. Is dat een fundamentalistisch geloof? Ik kan vrijwel nergens uit eten gaan en loop hele straten voorbij in de supermarkt. Dat gaat heel goed.