Hoewel het nieuws zou kunnen zijn, bleef het stil in de pers. Al een dikke week geleden werd bekend dat biologische appels van het ras Golden Delicious 15% meer anti-oxidanten zouden bevatten dan 'gewone'. Zodra in de pers komt dat frambozen veel anti-oxidanten bevatten, gaat het snoep eruit en staan de bakjes poepdure frambozen bij de kassa van de super. Niet aan te slepen.

Nu niets. In Nederland zag ik het appelnieuws alleen geciteerd door Biofood.

Het is een strijd die inmiddels al tientallen jaren duurt. Biologici zoeken naar een gezondheidsargument voor biologische voeding. Niemand, maar dan ook niemand heeft ooit kunnen aantonen dat biologisch gezonder is. Niet omdat je cellen er minder van zouden verroesten, wat in gewone mensentaal betekent dat we er minder kanker van zouden krijgen. Niet omdat er meer voedingselementen in zitten. Niet omdat het ons afweersysteem meer 'aan' zou zetten - iets wat voor kippen werd bewezen, maar niet of de kippen er ook gezonder van werden. En niet om welke andere reden dan ook.

Niemand weet of die 15% meer antioxidanten iets zeggen over de gezondheidskundige effecten van die appels. Zelfs niet als we ervan uitgaan dat alle biologische appels - wat niet zeker is, want die 15% gold alleen voor de oogst 2005 vergeleken met die van 2006; 2006 in relatie tot 2004 liet geen verschil zien - meer antioxidanten bevatten. Misschien zijn ze nl. wel helemaal niet relevant. Daar weten we echt niets van.
En dat hoeft ook helemaal niet.Ik moet er altijd weer een beetje om lachen. Potsierlijke pogingen om aan te tonen dat bio gezonder is terwijl we zelfs niet meer weten of vet nou wel of niet goed voor ons is. Dat te weten is zelfs irrelevant, omdat volstrekt helder is wat gezonder is: gevarieerd eten en met mate, en meer van nog herkenbare planten en dieren gemaakt eten. Dat moet je dus ook kunnen kopen in plaats van meel, onze belangrijkste voedselbron in zijn inmiddels zo'n 50 jaar geleden ontwikkelde pakjes-, bakjes- en zakjesvorm.

Hoe lang duurt het nog voor de biologici snappen dat hun punt in 'echte producten' zit? Ze hoeven helemaal geen bewijzen uit het ongerijmde te produceren. Verder kunnen ze gewoon verduurzamen en zorgen dat de planten en dieren die wij eten op hun beurt weer zoveel mogelijk eten wat ook zij van nature zou eten. Verdraaide en suggestieve gezondheidsbewijzen kunnen dan achterwege blijven. Ze zijn helemaal niet nodig, als we eten waarvoor we gemaakt zijn.
Een betere landbouw die zijn eigen en ons afval gebruikt in een eindeloze cyclus die iedereen kan voeden, da's alles waar het om gaat.
Dit artikel afdrukken