De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum en heeft als doel om het voedselaanbod in de schoolkantine gezonder te maken. In de praktijk zijn het de cateraars die zich aan strenge regels moeten houden. Voor de status ‘zilveren’ schoolkantine moet minstens 60% van het aanbod uit betere keuzes bestaan. Dat is lastig, want een broodje kaas waar 2 plakjes op zitten moet al ‘ongezond’ heten van het Voedingscentrum.
De verantwoordelijkheid voor een gezonde schoolkantine moet niet alleen bij de cateraars liggen, vindt brancheorganisatie Verenigde Ondernemende Contract Cateraars (VOCC). Het voedselaanbod in de omtrek bepaalt ook voor een groot deel wat de leerlingen eten en daar kan de schoolcateraar niets aan veranderen. Cateraar Ralph Markwat zegt: “Hoe gezonder wij de kantine maakten, des te blijer werd de filiaalmanager van de Albert Heijn tegenover de school. Die zag zijn omzet met sprongen stijgen, vooral in producten met bladerdeeg.”
De standplaatsen van ambulante verkopers (frietwagens) en de vestiging van winkels in de buurt van scholen kan bijgestuurd worden vanuit de gemeentelijke overheden. Kan hier niet iets meer regulering plaatsvinden?
Er zit vast nog wel iets tussen alléén frituur of alléén rauwkost...