In Zuid-Korea en China grijpen uitgebluste jongeren naar het infuus om hun energie op te krikken. De therapie die bekend staat als 'intraveneuze voedingsstoftherapie' (IVNT), belooft vermoeide kantoormedewerkers nieuwe energie, een stralende huid en minder stress. Gezondheid is niet langer alleen een kwestie van goede voeding en beweging, maar strekt zich uit tot een nieuwe markt vol producten en diensten die een optimaal uiterlijk en energieniveau nastreven.
Intraveneuze voedingsstoftherapie (IVNT) is een behandeling waarbij een mix van vloeibare vitaminen en mineralen via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan wordt toegediend. De therapie wint aan populariteit in landen zoals Zuid-Korea en China waar jonge professionals kampen met een toenemende druk van burn-out en vermoeidheid. De werkcultuur kenmerkt zich er door lange dagen en intense concurrentie. Jongeren die aanhikken tegen een burn-out hopen met IVNT hun vermoeidheid tegen te gaan en opnieuw energie te krijgen.

Verjonging
De vloeistoffen bestaan meestal uit een zoutoplossing (saline) als basis met toevoegingen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. De meest bekende is de Myers’ Cocktail, genoemd naar de Amerikaanse arts John Myers die in de jaren '60 experimenteerde met IVNT om verschillende aandoeningen te behandelen. Met een mix van vitamine B en C, magnesium en calcium probeerde hij onder andere stress en migraine tegen te gaan. De cocktail is uitgebreid met een knoflook-infusie, boordevol vitamine B1 om vermoeidheid te verlichten, een zogeheten Cinderella-cocktail van antioxidanten, en zelfs een placenta-infusie met een mix van aminozuren, die beloven de klok terug te draaien en veroudering tegen te gaan. Geen wonder dat de therapieën ook in schoonheidsklinieken in Seoul tot de favorieten behoren.

IVNT klinkt aantrekkelijk voor wie geen zin heeft om elke dag supplementen te slikken of een groene smoothie achterover te slaan. Door het spijsverteringsstelsel te omzeilen, zou het lichaam de voedingsstoffen beter en sneller kunnen opnemen. Bovendien biedt de therapie de mogelijkheid om hogere concentraties voedingsstoffen binnen te krijgen dan via orale supplementen. Onderzoekers waarschuwen voor risico’s zoals infecties of een onbalans van elektrolyten en geven aan dat er geen afdoende bewijs is voor de voordelen van deze infusen.

Quick fix
Hoewel IVNT oorspronkelijk werd gebruikt voor medische doeleinden, zoals kankerbehandeling en herstel van gewrichtsproblemen, is er een bloeiende markt ontstaan voor uiterlijk en welzijn. Het maakt het een aantrekkelijke optie voor mensen die snel resultaat willen zonder onder het mes te hoeven gaan. De populariteit van IVNT is een afspiegeling van het verlangen naar snelle oplossingen voor burn-out en stress.

Platform NeuroLaunch benadrukt dat IVNT geen vervanging is voor een gezond dieet of leefstijl. Net als bij de obesitas-discussie rondom afslankmiddelen zoals Ozempic en Wegovy, lijkt voedingsstoftherapie een symptoombestrijder te zijn. In plaats van structurele aanpassingen aan onze leefstijl met drukke werkschema’s of voedselomgeving vol ongezond aanbod, grijpen we naar pillen, spuiten en infusen.