In hoeverre mogen 'gist-extract' en 'E 621' bij etikettering door elkaar worden gebruikt? Dan bedoel ik vooral dat de vermelding 'gist-extract' als eufemisme wordt gebruikt, opdat er op de verpakking kan worden vermeld 'zonder kunstmatige smaakstoffen'. Ik heb begrepen dat gist-extract een natuurlijk product is, maar ook natriumglutamaat bevat. Is dit dan net zo ongezond als mononatriumglutamaat, ergo: is zijn de nieuwste Cup-a-soup varianten weer nieuwe volksverlakkerijtjes?
'Stichting die gefinancierd wordt door de Nederlandse overheid om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in .....
Potverdikkeme!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tja, mij stellen jullie toch niet gerust. Zeker de wetenschappers niet, die hebben in de loop van de geschiedenis al vaker naast de plank geslagen en dan is het "Oh, sorry.
621 heeft een functie. commercie maken daar gebruik van maar, wie heeft er een potje 621 in zijn keuken staan, vroeger misschien nog wel in de vorm van vet sin. Ook glansmiddel, antiklonter, aspertaam (951), zovelen conserveringsmiddelen en overige chemische handigheden, ze staan niet in mijn keuken. Als ik mijn eten bereid is het zonder probleem smakelijk en mits goed gekoeld, 5 dagen smakelijk eetbaar!
Laat de smaak maar uit het verse product zelf komen, oké misschien een beetje zout en natuurlijk(passend woord), verse en gedroogde kruiden.
Al die gemaksvoorzieningen, uit elkaar geplozen en weer in elkaar gezet.
Wie kunnen we vertrouwen, gaat het Unilever niet om de aandeelhouders, snelle winsten dus. Een goed product is een commercieel product?
Hoe onafhankelijk zijn onderzoeksinstituten, welk opportunisme is deelgenoot van de politicus, wat is het belang van de critici?
Ga er maar aan staan als zorgdrager van een kind of iemand die eigen lichaam respecteerd. Tja, mij stellen jullie niet gerust.
Dag Allen,
Ik denk dat E621 niet ongezond is. Net als appels, aardbeien, eieren, suiker, water en noem maar op.
Als je echter eenzijdig eet, dan krijg je wel een probleem. Dus als je voor een overdosis van iets zorgt, dan kun je wel iets (allergie, psycho-somatisch wellicht) krijgen.
(kent iemand dat: je ongans aan iets lekkers eten en het daarna een tijdje niet meer hoeven?)
En heb je eenmaal die overgevoeligheid ontwikkeld, dan ben je er nog niet klaar mee.
Ik denk dus dat E621 in combinatie met ander stoffen geen probleem is, maar zodra je het uit zijn natuurlijke setting haalt: ja dan kan er een probleem ontstaan.
Kijk naar water: gedestilleerd water is niet echt gezond.
groet, Me.
Maggie, dank! Stuur het me op dick@foodlog.nl . Ik zal het aan deze nog altijd veel gelezen draad hangen.
Hee voor de geinteresseerde hier een samenvatting van het door Robin in het paars genoemde artikel.
Abstract
Responses to recent concerns about perceived adverse health effects of monosodium glutamate (MSG) have included using prominent labels, e.g., “No added MSG”, on products. Label information has been shown to create expectations for a food's sensory properties and acceptability, and influence evaluations of the product. To assess the impact of information about MSG content, subjects evaluated saltiness, richness, natural taste of, and liking for, vegetable soups with (MSG+) and without (MSG−) added MSG. Their attitudes to MSG were evaluated and found to be generally negative. Subjects tasted both soups under three information conditions, presented as an ingredient list: contains added MSG, does not contain added MSG, or no mention of MSG. The expected changes in liking and sensory properties due to added MSG were found, but there were no effects of information. A second experiment used a more obvious manipulation of information on added MSG content, as well as two soup flavors to reduce the obvious differences between the MSG+ and MSG− soups. Again, there were no effects of information. These data suggest that sensory properties are weighted more than information when products are evaluated during tasting, even when the information is highly relevant to beliefs and attitudes.
Ik kan het volledige artikel mailen.
Met vriendelijke groet Maggie
Ik weet zeker dat ik migraine krijg van producten die vol zitten met E621. En dat is na jaren ervaring en steeds nadat ik hoofdpijn had, nagaan op alle etiketten wat ik binnengekregen had. Sinds ik het spul mijd als de pest heb ik bijna geen hoofdpijn meer.
Het kan wel wezen dat het in natuurlijke producten zit, maar als je zelf bouillon trekt, smaakt het duidelijk anders dan wanneer je bouillonblokjes met E621 gebruikt.
Trouwens in de voedingsmiddelen waar het meest ervan in zit, zoals parmezaanse kaas, krijg ik ook migraine.