In het zweefblad Happinez lees ik een aankondiging in een redactioneel stukje Shopping over glutenvrije noedels. Altijd interessant, ik ben de doelgroep. En wie weet is het een welkome aanvulling op de al bestaande producten, zoals de gewone rijstnoedels die je voor weinig bij de toko koopt. Ik citeer een stukje, ga even rustig zitten, want je voelt de uitslag al spontaan opkomen:
Gluten, bepaalde eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt, kan niet iedereen goed verdragen. Sommige mensen zijn er zelfs regelrecht allergisch voor. Omdat die groep groeit, komen er gelukkig ook steeds meer glutenvrije producten op de markt, zoals deze biologische noedels van Terrasana.

Jeuk. Met het eerste zinnetje is niets mis. Maar dat tweede. Coeliakie heeft iets te maken met glutenintolerantie, het is een erfelijke genetische afwijking, geen allergie. Het is niet zoiets als puistjes krijgen van melkchocolade ofzo. En dan nog iets: de groep van Coeliaken 'groeit' niet, het wordt alleen beter en sneller herkend zodat getalsmatig er meer bekende Coeliaken zijn, maar de omvang van het totaal blijft gelijk.

Krab, jeuk, zucht. Is deze tekst afkomstig van de zweefredactie of van Terrasana? Kennelijk van de redactie.
Het persbericht op de website van het bedrijf maakt duidelijk, dat ze daar wél weten waar ze het over hebben: Door de toenemende aandacht voor glutenintolerantie (coeliakie) ontdekken steeds meer mensen dat zij gluten slecht of helemaal niet kunnen verdragen. Zij moeten op zoek naar alternatieven voor de producten die zij gewend waren te eten.
Enige jammere is dat als je op hun website zoekt bij het trefwoord 'glutenvrij' je deze noedels nog niet zult vinden. Maar dat is een kleinigheidje. En of ik zit te wachten op bruine rijstnoedels met pompoensmaak, of zoete aardappel is de vraag. Al lijken Thaise rijstnoedels wel spannend. Maar voor de gemiddelde glutenmijder zijn gewone vervangende producten al prettig genoeg.
De advies verkoopprijs bedraagt 2.79 euro per pakje van 250 gram.
Dit artikel afdrukken