De oogst van deze periode valt mogelijk bijna 2% lager uit dan in de vorige. Die terugval is onder meer te wijten aan de droogte vorig jaar in grote delen van Europa, waardoor de tarweoogsten in de Europese Unie en Rusland tegenvielen.
Ook het International Grains Committee kwam afgelopen maand met schattingen die wijzen op tegenvallende oogsten.
De Duitse krant Die Zeit wijst erop dat het uitputten van de voorraden sneller gaat, als de toenemende vraag naar vlees en tegenvallende oogsten niet beter in balans worden gehouden. Voor de komende decennia moet rekening worden gehouden met een toenemende behoefte aan vlees van 70%. De akkerbouw die het veevoer daarvoor moet leveren, zal moeite hebben in die vraag te kunnen voorzien.
#4 - Jochem Lekkerkerker Dat bufferen kennen we al. Dat heet tussenhandel, termijnmarkt, speculatie en prijsopdrijving.
'Het uitputten van de voorraden gaat sneller, als de toenemende vraag naar vlees en tegenvallende oogsten niet beter in balans worden gehouden.'
Minder vlees is eenvoudiger, sneller en minder onduurzaam te realiseren dan meer graan om de balans in evenwicht te houden. De prijzen aanpassen aan de graanvoorraden en de consument mengt weer oud brood door de gehakt. Wat eiwitten betreft maakt dat voor de mens weinig uit, gebraden gehakt à 15% + droog brood à 12% eiwit.
Een zaak van bufferen als er een overschot is. Niets nieuws onder de zon. Wie met de Bijbel is grootgebracht kent het verhaal van Jozef; De zeven vette- en de zeven magere jaren.
Over grondstoffen gesproken. En de duurzaamheid daarvan.
Vlieg er maar in Martin Scholten
#1 - _Piet Hermus En dat was nog voor brood en niet voor veevoer.