Je hebt ook eten dat niet biologisch is, maar wel natuurlijk heet terwijl het er nog niet eens naast heeft gelegen. En pinda´s die opeens in een bruine zak gaan en dan helemaal van moeder ziel natuur alleen heten. En natuurlijk snoep, met alleen maar natuurlijke kleur- en smaakstoffen, al weet niemand of het wat uitmaakt. Snoep is snoep en auto´s die 1 op 9 rijden blijven niet echt aan te bevelen.
Hiernaast een mooie groene zak Knorrsoep, compleet met Ik Kies Bewust logo. Hij zit ´nat´ in een pak, maar hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Niettemin wekt hij de indruk helemaal vers te zijn, zo boordevol groen ziet'ie nog achter z´n oren. Slimme marketing op basis van allerlei hele en halve consumentenverwarringen op het gebied van natuur en gezondheid.
En je hebt natuurlijk voortrekkers van de groene golf die zelf een ernstig foutje maken. Zo neemt Marianne Thieme tegen vervuilend vlees kaas om haar broodnodige eiwitjes binnen te krijgen, terwijl ze echt beter kip zou kunnen nemen. Geen biologische, maar nota bene een ploffer omdat het brave dier onzentwille een lagere en dus 'groenere' eco-footprint achterlaat. De voortrekkers van groen kunnen dus ook zomaar de bedriegers ervan zijn.
Groen, bio, eco en duurzaam zijn in. We krijgen ze ook nog eens gepresenteerd als beter voor onze gezondheid, ook al heeft dat er niets mee te
Maar helpen we groen niet het kerkhof van de hypes op als we belazerd worden met nep-eco pinda´s in een bruine zak, kaas in plaats van kip of een groene zakken soep?
Verzoek: draag hier voorbeelden aan van groen gewassen etenswaar. Vervolgens beoordelen we ze op hun groene gehalte, want in sommige gevallen zit er wat in maar is er nog geen logo voor. In andere gevallen is het precies omgekeerd.
Overigens, iets heel merkwaardigs: de biologische beweging is tegen een Europees groen label dat groen is zonder bio te zijn, terwijl het wel degelijk groen is. Begrijp je het nog? Kerknijd en verlies van het oog op de bal waar het om gaat.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Jordi:
Ze zijn wel beter dan de nucleaire paddenstoelen ;-)
Iets anders: Blijkbaar weet je wel wat van het kweken van Shitakepaddenstoelen?
Ben namelijk op zoek naar informatie over het (biologisch) kweken van Shitake, Oesterzwammen en andere paddenstoelen. In Spanje staan namelijk veel oude kippen- en varkensfokkerijen leeg door milieu wetgeving en wellicht zijn deze te hergebruiken om paddenstoelen in te kweken.
Vaak staan deze gebouwen in of vlakbij kleine dorpjes en raken in verval (lelijk!) omdat de eigenaar geen geld heeft voor onderhoud of afbraak. Wellicht is het kweken een oplossing om het onderhoud te kunnen betalen en om de toenemende jeugdwerkloosheid een halt toe te roepen.
De oogst is bedoeld voor de Spaanse markt en het is niet de bedoeling om de paddo's in te vliegen naar NL...
Ben benieuwd!
Een leuk voorbeeld vind ik wel de biologische Shitakepaddenstoelen. Ze staan gewoon in oude champignonnencellen, waar energie in de vorm van warmte en ventilatie wordt gestopt, het substraat wordt thermisch behandeld en de paddenstoel staat niet in zijn eigen omgeving. Ook duurt het hele proces maar een tiental weken en worden er in één keer tonnen geproduceerd. Deze worden dan vrolijk als biologisch verkocht wat technisch ook wel klopt. Ze hebben immers een SKAL-keurmerk. Deze paddenstoelen verschillen m.i. niet van de ordinaire champignon die er vroeger stond. Als je "biologisch" toevoegt aan het etiket wil het in dit geval nog niets zeggen of het ook goed is voor moeder Aarde (PPP).
Gosse, geen ervaring met blonderen van haren en onze kroonprinses is nog steeds blond en geen groen ;-).
Wij waren ecologisch zo fundamenteel bezig dat we al in de 60-er jaren 'groen' en vooral 'duurzaam' poepten, en in plaats van milieuonvriendelijke kunstmest de beer uit onze beerput bij de prei en uien in geultjes in de tuin lieten vloeien.
En polsdikke preien, met een fantastische smaak !
Er kwam wel eens pardoes een tomatenplant naar boven, want die zaadjes overleven de menselijke spijsvertering. Wij waren dus groen 'avant la lettre' !
Hoorde vanmorgen nog een bizar verhaal uit een zeer deskundige mond. Groene milieufreaks huilen moord en brand als er een kokkel op de wadden wordt opgevist, maar door de gigantische onderwaterverplaatsingen van zand (ophogen van de ondiepten voor de stranden binnen de hype dat over enkele jaren uitsluitend(*) in Nederland het zeewaterniveau met 6 meter stijgt worden giga hoeveelheden mosseltjes, andere schelpdiertjes, wierbegroeiingen etc. etc. bedolven. Resultaat van de 'groene' operatie:
Het leven voor de kust (zeker voor de vissers die vanavond strand vissen) verdwijnt, en zal nooit meer op het zelfde niveau komen. Eeen ecologische bodemstructuur van duizende jaren vernietigd voor een hype...
(*)
In België, dat dichter bij de Kanaaltrechter ligt (denk aan opstuwende noordwesterstorm), hebben ze er blijkbaar geen last van. De wandelpromenades van Knokke tot aan de Haan liggen ca. 3mtr boven vloedniveau (zelf nagemeten), en dat blijft zo..
Hier gaat het dijkniveau naar 11,5mtr...
@Lizet:
Door langdurig je haar te blonderen wordt het vanzelf groen!
Ben dus benieuwd of de betreffende kapper veel succes heeft gehad met zijn uithangbord...