Daar is'ie dan. Het videoverslag van de kippenproeverij die foodlog.nl en kasteel Groeneveld twee weken geleden organiseerden. In tekst deden we er onder de doorklik al uitvoerig verslag van. In het filmpje, dat je door op het spelende beeld te dubbelklikken op full screen kunt afspelen, de woorden zoals de proevers ze zelf uitspraken. Ze hebben het over kleuren:

- "Groen" was de Chaamse Pel van 26 weken oud

- "Rood" was Het Kemper Landhoen van 12 weken oud

- "Blauw" was de Volwaardkip van 8 weken oud

- "Geel" was de gangbare kip die Nederland massaal koopt, hier dier is in inmiddels soms minder dan 6 weken slachtrijp Zoals je zult zien, blijkt dat je diervriendelijkheid in ieder geval niet aan een kipfiletje kunt proeven.

De statistiek die aan het einde genoemd wordt is hier te vinden.

Deze week gaat de redactie op onderzoek naar de prijs en de prijsconsequenties van een betere verwaarding van kip. Te verklappen valt alvast dat daar groot nieuws uit kan komen: diervriendelijke kip zou weleens goedkoper kunnen zijn dan de gangbare die oneerbiedig 'ploffer' is gaan heten. Da's pas nieuws, maar daarover volgende week.





Kippenproeverij Foodlog.nl & Kasteel Groeneveld maart 2009 from dick veerman - foodlog.nl on Vimeo





Inmiddels zijn we de volgende proeverij aan het voorbereiden. Die zal plaatsvinden op 9 mei met als thema Ambacht & Techniek. Natuurlijk gaan we in op die eeuwige discussie wat is ambacht en ... kun je ambacht proeven of is high tech misschien wel lekkerder?

In flink tempo proeven we op 9 mei een aantal verschillende producten, waarbij we worden ondersteund door een team statistici dat ons statistisch niet te versmaden resultaten heeft beloofd. Bovendien doen we een experiment met een testgroep van consumenten.Spannend in de test is een staaltje van nieuwe technologie. We zullen zelfs een product proeven waarvan de versheid is verlengd. Niet door te neppen, zoals bijvoorbeeld met Fruit2Day of KnorrVie, maar door verbazingwekkende, nieuwe technologie. Als je erbij wilt zijn, geef je dan op door een mailtje te sturen naar Riette Dekkers van Kasteel Groeneveld/LNV via h.m.m.dekkers@minlnv.nl. Vermeld in het onderwerp 'Ambacht & Techniek'. Riette bevestigt je aanmelding en houdt bij hoeveel plaatsen er nog zijn. Er is plaats voor maximaal 50 personen, dus aarzel niet te lang als je het leuk vindt om erbij te zijn.



Dit artikel afdrukken