Het filmpje verklapt welke producten volgens de rechte tellingen van de proeverij de lievelingen van het aanwezige publiek - ditmaal van heel jong tot flink op leeftijd en alles daartussen - waren.
We kunnen alvast verklappen dat de statistische resultaten, die morgen online gaan, laten zien dat nadere analyse aanleiding geeft tot een genuanceerder eindoordeel.
en je ziet het filmpje full screen in hoge kwaliteit.
Smaakt ambacht lekkerder dan technologie? - Groeneveld II from dick veerman - foodlog.nl on Vimeo.
bekijk de video in zulke gevallen op youtube, waar je inmiddels ook in hoge kwaliteit kunt kijken
(even klikken op HQ onder het schermpje).
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een erg kostbare. Daarmee gaat het verhaal wat daar staat niet op. Dat is het - ondanks de prima bedoelingen - onontkoombare probleem van weinig volume en kleinschalige producenten die je toch netjes wilt betalen terwijl jezelf ook nog moet verdienen.
Kom maar door met die Boerenaldi. Volgens mij zijn er geen wetten die zoiets tegenhoudt. Marqt doet toch al zoiets?
Maar wat te denken van een 'verse asperges' bord hier in de B'waard bij een koeienboer? In velden of wegen geen aspergebed te bekennen, daarvoor moet je de Maas over.
Maar nou vergat ik het belangrijkste element voor je vraag naar hoopgevendheid. Kleinschalig gemaakt voedsel hoeft niet te gek duur te zijn als het door de maker zelf verkocht kan worden. Uitstekende oude kaas wordt op de boerderij voor 10-12 euro verkocht door een lachende boer. Uitstekende en bijzondere aardappelen en tomaten gaan, voor de consument die z'n C1000, AH, SuperdeBoer of Plus gewend is voor bijna niks over de toonbank als de boer het zelf direct zou kunnen verkopen. En ook die boeren zouden lachen en denken aan de extra vakantie of zelfs het tweede huis dat ze van hun directe verkopen kunnen kopen.
Dat is helaas de werkelijkheid niet. Consumenten gaan niet met de fiets met fietstassen langs 20 boeren, zelfbakkende bakkers en zelfworstende en -hammende slagers om hun boodschappen te doen. Die verkopen immers geen WC-papier, Heineken, schoonmaakazijn, Red Bull, Glassex, Dieetmargarine, wijn, diepvriespizza's en weggooiluiers. Ook hebben ze al geen Wuppies of lok-acties met dumpvlees of Fleuril in de superknalaanbieding.
Het product dat je fluitend van plezier meeneemt bij de producent en verwerker zelf, blijkt opeens goud te kosten bij je super. De prijzen worden deli+++. Er zijn dus ook grootschaliger processen nodig, maar daar mag dan wel kwaliteit uitkomen. Producten die niet alleen maar door Oost-Europeanen op zoek naar een beter loon gemaakt moeten kunnen worden in proecessen die gericht op een alleen maar veilig en nog net acceptabel product met zo goedkoop mogelijke grondstoffen.
Nog hoopgevender is het verkorten van de keten, cq. het maken van een kortere. Dan begint dat fluiten ook weer. Misschien moesten de boeren en de industrieel-ambachtelijke verwerkers van hun spullen dat zelf maar eens gaan doen. Meer kwaliteit voor minder geld. Zeg maar een Boerenaldi. Dat zou pas echt hoopgevend zijn.
Daarnaast mogen er - alsjeblieft zelfs - natuurlijk kunstenaars blijven. Mensen die zo gek van hun product zijn dat ze hun leven ervoor geven en er ook echt iets unieks van maken dat nog eens superlekker is ook. Zeg maar echt omfietseten, want dan heb je echt iets excellents (jaja, pun intended) voor helemaal niet zo gek veel.
Als je het romantisch - arbitrair, met romantiek als raadgever voor die willekeur die een grens nu eenmaal in zich draagt - gooi je weg wat je niet kwijt wilt: productieprocessen van mensen die met hun kennis van het totale proces een totaal proces aansturen en door hun kennis en procesbeheersing een beter product kunnen maken dan producenten die een gemiddeld product maken door alle risico's zodanig uit te sluiten dat er uiteindelijk een weliswaar veilig maar oninteressant smakend product uitkomt.
Ik bereid er een serie gesprekken over voor. Met ambachtslieden en industriele ambachtslieden. Tegelijk bereid ik een serie voor over technologie (met echte industrielen), die - in mijn optiek - niet eens per definitie tegenover ambachtelijkheid staat.