Weet GroenLinks dan al wat 'gezond' is? Oud topman Paul R. is er bij ons weten nog altijd niet uit.

De GroenLinks-fractie in het Europese Parlement is tevreden over de uitkomst van de stemmingen over het obesitasrapport in de commissie milieu en volksgezondheid op 27 mei. De fractie kreeg de Europese handen deels op elkaar voor een aantal van haar eigen amendementen.

Kortgeleden had fractievoorzitter Kathalijne Buitenweg al aangekondigd met het voorstel te komen om voor gezonde producten het lage en voor ongezonde producten het standaard- BTW-tarief te laten gelden. Dit voorstel is niet ongeschonden door de stemming gekomen, maar wel in aangepaste vorm. “Daar zijn we heel tevreden over, er is toch een stap gezet”, zegt Buitenweg.

Snoepautomaten
De compromistekst roept op tot een laag tarief voor groente en fruit én tot een wetswijziging die het zeer lage tarief (< 5%) voor deze producten mogelijk maakt. Een standaardtarief voor ongezonde producten kreeg onvoldoende stemmen.
Wel was er in de commissie een meerderheid te vinden voor het GL-voorstel om scholen te verplichten tot het aanbieden van gezond voedsel in automaten en kantines. Om daarbij maar meteen de snoepautomaten te vervangen door condoomautomaten, ging de commissie iets te ver. “Maar dat was natuurlijk vooral ludiek bedoeld. Hoewel bewegen wel een stuk gezonder is dan snoepen”, lacht Buitenweg.

Kinderreclame verbieden
Ronduit blij is ze met het aangenomen amendement dat reclame voor kinderen wil beperken via een oproep tot minder commercials en beperkte uitzendtijden. Hetzelfde moet gaan gelden voor reclame op internet, het medium waar kinderen misschien wel vaker voor zitten dan voor de tv. Bovendien nam de commissie een voorstel aan om commercials helemaal te verbieden, op tijden dat veel kinderen tv kijken “Wij zijn heel tevreden met dit voorstel. Want we moeten toch constateren dat de voedingsindustrie via zelfregulering, waar we op zich een groot voorstander van zijn, weinig stappen zet.”


bron: VMT
Dit artikel afdrukken