Het eten van veel groente en fruit op jonge leeftijd zorgt voor een betere hartgezondheid 20 jaar later.
Amerikaanse onderzoekers laten zien dat mensen die op jongvolwassen leeftijd veel groente en fruit eten 20 jaar later minder last van aderverkalking (atherosclerose) hebben.
Dat meldt de American Heart Association in het tijdschrift Circulation. In een langlopend cohort-onderzoek vroegen de onderzoekers in 1985 een groep van 2.506 18 tot 30-jarige mensen hoeveel groente en fruit ze dagelijks aten. Twintig jaar later maakten ze van diezelfde mensen een CT-scan om de mate van atherosclerose te bepalen. De Nederlandse Hartstichting beschrijft atherosclerose als “een langzaam proces in de bloedvatwand, waarbij zogenaamde plaques ontstaan, die voor vernauwingen in het bloedvat zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hart- of herseninfarct”.
Drie groepen
Op basis van de dagelijkse inname van groente en fruit onderscheidden de onderzoekers 3 groepen. In de groep met de meeste groente- en fruiteters aten de vrouwen gemiddeld 9 porties groente en fruit per dag en de mannen 7 porties. De groep met de laagste inname aan groente en fruit telde 3,3 porties voor de vrouwen en 2,6 voor de mannen. Na analyse van de CT-scans kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de mensen die in de eerste groep zaten 26% minder kans hadden op het ontwikkelen van plaques 20 jaar later, vergeleken met de laagste groep. De mensen in de hoogste groep hadden in het algemeen een gezondere leefstijl, met meer vis en noten in hun dieet. Ook na correctie hiervoor en voor andere factoren die plaquevorming kunnen beïnvloeden, zoals lichamelijke activiteit, roken, hoge bloeddruk of hogere bloedsuikerspiegels, bleef de associatie tussen het eten van veel groente en fruit op jonge leeftijd en de mate van slagaderverkalking later overeind.
Jong beginnen
Michael Miedema, cardioloog aan het Minneapolis Heart Institute zegt: “Mensen moeten niet wachten met gezond eten tot ze ouder zijn. Wat je eet als jong volwassene blijkt net zo belangrijk te zijn, als wat je eet als je ouder bent”.
Fotocredits: Love, heart cherry www.tOrange.biz Valdemar Fishmen
Dit artikel afdrukken
Dat meldt de American Heart Association in het tijdschrift Circulation. In een langlopend cohort-onderzoek vroegen de onderzoekers in 1985 een groep van 2.506 18 tot 30-jarige mensen hoeveel groente en fruit ze dagelijks aten. Twintig jaar later maakten ze van diezelfde mensen een CT-scan om de mate van atherosclerose te bepalen. De Nederlandse Hartstichting beschrijft atherosclerose als “een langzaam proces in de bloedvatwand, waarbij zogenaamde plaques ontstaan, die voor vernauwingen in het bloedvat zorgen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hart- of herseninfarct”.
Drie groepen
Op basis van de dagelijkse inname van groente en fruit onderscheidden de onderzoekers 3 groepen. In de groep met de meeste groente- en fruiteters aten de vrouwen gemiddeld 9 porties groente en fruit per dag en de mannen 7 porties. De groep met de laagste inname aan groente en fruit telde 3,3 porties voor de vrouwen en 2,6 voor de mannen. Na analyse van de CT-scans kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de mensen die in de eerste groep zaten 26% minder kans hadden op het ontwikkelen van plaques 20 jaar later, vergeleken met de laagste groep. De mensen in de hoogste groep hadden in het algemeen een gezondere leefstijl, met meer vis en noten in hun dieet. Ook na correctie hiervoor en voor andere factoren die plaquevorming kunnen beïnvloeden, zoals lichamelijke activiteit, roken, hoge bloeddruk of hogere bloedsuikerspiegels, bleef de associatie tussen het eten van veel groente en fruit op jonge leeftijd en de mate van slagaderverkalking later overeind.
Jong beginnen
Michael Miedema, cardioloog aan het Minneapolis Heart Institute zegt: “Mensen moeten niet wachten met gezond eten tot ze ouder zijn. Wat je eet als jong volwassene blijkt net zo belangrijk te zijn, als wat je eet als je ouder bent”.
Fotocredits: Love, heart cherry www.tOrange.biz Valdemar Fishmen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gezond ouder worden begint al voor je geboorte, met het uitkiezen van ouders met een gezonde levensstijl. Helemaal mooi wordt't als hun genen dan ook nog combineren tot een genotype met veel weerstand tegen onze obesogene maatschappij.
Geen totale predestinatie. Tegen de tijd dat je zelf bewust wordt van de invloed van je gedrag op je gezondheid is er nog steeds genoeg te doen.
Subheading:
‘Het eten van VEEL groente en fruit op jonge leeftijd zorgt voor een betere hartgezondheid 20 jaar later.’ Het moet dus VEEL zijn.
Conclusion:
‘Our results reinforce the importance of establishing a HIGH intake of F/V as part of a healthy dietary pattern early in life.’
MAAR HOE VEEL IS VEEL? En waarom alleen EARLY in life? Continuation during the rest of life lijkt me wel handig.
GEMIDDELD 9 PORTIES groenten en fruit per dag schijnt VEEL te zijn naar ik lees. Uitsluitend voor dames. Voor heren is 7 porties VEEL genoeg. Beide nu plotsklaps bij elkaar opgetelde gemiddelde mensensoorten hadden 26% minder kans op CVA. Geheel passend in de al heel lang bekende en bestaande lijn der verwachting overigens.
Maar wat ik nou dolgraag eens zou willen hebben vastgesteld is de NORM voor wat nou EEN PORTIE is.
Al die door hogerhand gestuurde instanties babbelen altijd maar over PORTIES terwijl een gewichtsaanduiding juist hiervoor ook de geëigende standaard dient te zijn. Met VEEL FRUIT krijg je weer VEEL suiker binnen. Hoe moet dat dan weer worden rechtgebreid? Er was juist een soort overeenstemming bereikt dat men ook met fructose in fruit niet al te lichtzinnig meer diende om te gaan.
Maar mijn bovenstaande vragen en bezwaren even terzijde; ook uit dit artikel blijkt weer overduidelijk dat de in groenten en vooral in fruit aanwezige essentiële micro-voedingsstoffen een onmisbare functie hebben in het strak en onbeschadigd houden van het endotheel. Zodat de bloedstroom ongehinderd door de buizen kan blijven suizen en cholesterol/calciumresten – als natuurlijk reparatiemiddeltje – geen enkele kans krijgen zich er op vast te zetten waardoor de vaatdoorgang uiteindelijk dichtslibt en 112 gebeld moet worden.
Duidelijk is ook nu weer dat cholesterol NIET de oorzaak is van CVA maar een gevolg van te weinig vitaminen, mineralen en sporenelementen. Jammer dat dit bekende fenomeen structureel genegeerd blijft worden.
Alleen bij de vrouwen werd een inverse relatie gevonden tussen het eten van veel fruit en groente en de mate van aderverkalking. Merkwaardig dat de auteurs het niet nodig vonden dit interessante resultaat in het abstract op te nemen.
Enno