Groenten zouden niet opgegeten willen worden en beschermen zich daarom met 'antinutriënten'. Die zouden slecht zijn voor je gezondheid. Fruit eten mag dan weer wel, want fruit wil juist wel opgegeten worden zodat de zaadjes zich via poep kunnen verspreiden. Daarom is fruit ook zoet en kleurrijk. Het trekt dieren en mensen aan.

De uitspraken van de influencers en het overtuigende geweld waarmee ze gebracht slaan natuurlijk nergens op. Het eten van voldoende groenten verkleint het risico op hartproblemen, een beroerte en darmkanker. De vezels in de groenten zijn een essentiële voedingsbodem voor de bacteriën in je darmen en de micronutriënten in de groenten houden je gezond en sterk.

Een lijstje van de stoffen die groente eten je oplevert:

  • Vitamine C: een krachtige antioxidant die belangrijk is voor de gezondheid van de huid, het immuunsysteem en de opname van ijzer uit plantaardige bronnen. Citrusvruchten, paprika's, bessen, en bladgroenten zijn goede bronnen van vitamine C.
  • Vitamine K: essentieel voor bloedstolling en botgezondheid. Donkergroene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, en broccoli zijn rijk aan vitamine K.
  • Foliumzuur (Vitamine B9): belangrijk voor de aanmaak van DNA en andere genetisch materiaal. Foliumzuur is ook cruciaal voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de ontwikkeling van de foetus. Bonen, linzen, bladgroenten, en citrusvruchten zijn rijk aan foliumzuur.
  • Kalium: dit mineraal helpt bij het reguleren van de bloeddruk, het handhaven van de vochtbalans, en het functioneren van spieren en zenuwen. Bananen, aardappelen, spinazie, en avocado's zijn uitstekende bronnen van kalium.
  • Magnesium: speelt een rol in honderden biochemische reacties in het lichaam, waaronder eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, en bloedsuikerspiegel. Noten, zaden, bladgroenten, en volkoren granen zijn goede bronnen van magnesium.
  • IJzer: hoewel plantaardig ijzer (niet-heemijzer) minder goed wordt opgenomen dan heemijzer uit dierlijke producten, zijn bonen, linzen, spinazie, en quinoa goede bronnen van ijzer. Vitamine C kan helpen om de opname van niet-heemijzer te verbeteren.
  • Calcium: nodig voor sterke botten en tanden, evenals voor zenuw- en spierfunctie. Groene bladgroenten zoals boerenkool, broccoli, en verrijkte plantaardige melk zijn goede bronnen van calcium.
  • Vitamine E: een antioxidant die het lichaam helpt bij het bestrijden van schade door vrije radicalen en belangrijk is voor de gezondheid van de huid en ogen. Zonnebloempitten, amandelen, en spinazie zijn rijk aan vitamine E.
  • Beta-caroteen (Vitamine A-voorloper): dit is een antioxidant die het lichaam omzet in vitamine A, belangrijk voor het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en de huidgezondheid. Wortels, zoete aardappelen, en pompoenen zijn rijk aan beta-caroteen.
  • Polyfenolen: planten bevatten stoffen met een sterk antioxidante eigenschappen en kunnen helpen bij het beschermen tegen chronische ziekten en veroudering. Polyfenolen komen voor in een breed scala aan plantaardige voedingsmiddelen, waaronder bessen, groene thee, koffie, en donkere chocolade.

Eigenlijk is het heel simpel. Als je alleen nog maar planten (waaronder aardappelen), een beetje vlees en niet te veel brood (volkoren) en pasta (ook volkoren) eet, dan eet je geen geraffineerde suikers en vetten uit pakjes, bakjes en zakjes waar je veel te makkelijk te dik - en uiteindelijk ziek - van wordt.

Planten bevatten inderdaad stoffen waarmee ze zich beschermen tegen aanvallers. Logisch, want een plant kan niet even wegrennen als er een predator aankomt. Planten moeten zich onaantrekkelijk maken en doen dat onder meer met stofjes waar hun belagers niet van houden. Maar die beschermingsmiddelen maken de planten niet meteen giftig voor de mens.

Influencers weten met iedere nieuwe verrassende en logische klinkende boodschap via social media een groot aantal mensen te bereiken. Paul Saladino (zie filmpje hieronder), heeft 2,2 miljoen volgers. Er zou best wat meer regulering mogen komen. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, wilde niet reageren op vragen van de Volkskrant. Zij weten waarschijnlijk ook niet hoe je in een samenleving waarin waarheid een mening is, het verschil maakt tussen wat we weten en aandachttrekkende flauwekul.


Dit artikel afdrukken