Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemd gevormd fruit mag weer terug in de winkels. De 27 EU-landen hebben woensdag veel van de huidige EU-regels voor verplichte afmetingen afgeschaft.

Het besluit is een overwinning in de strijd tegen overbodige regels, zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) woensdag. Voor tien soorten groenten en fruit blijven enige vormregels bestaan, zoals voor tomaten en appels. Deze exemplaren mogen in de winkels terugkeren met speciale aanduiding van hun buitenissige vorm. Nederland stemde voor de afschaffing om de landbouw en handelaren vrijheid te geven. "De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de appels, komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor", aldus een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw) eerder.

De Britse supermarktketen Sainsbury's zei te verwachten dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen door het grotere aanbod. "Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat'', zei Sue Henderson van Sainsbury's tegen de BBC.


NU.nl/ANP
Dit artikel afdrukken