ForFarmers, met zijn hoofdkantoor in Lochem, heeft bevestigd dat het lidmaatschap van Nevedi eind dit jaar niet wordt verlengd. Woordvoerder Ilse Niehof benadrukt dat het besluit ‘weloverwogen’ is genomen en dat het bedrijf onvoldoende waarde ziet in het lidmaatschap. "We zien onszelf als een volwaardige gespreks- en kennispartner voor andere partijen en merken dat Nevedi daar geen aanvullende rol meer in speelt," aldus Niehof op Boerderij.

ForFarmers: compromissen breekpunt
Een belangrijke reden voor het vertrek is de transitie waarin de veehouderij en de veevoersector zich bevinden. ForFarmers ziet hun eigen duurzaamheidsambities niet voldoende weerspiegeld in de koers van Nevedi. Niehof geeft renure als voorbeeld. ForFarmers zet veel sterker in op die gecondenseerde meststof uit echte mest dan Nevedi. "Nevedi moet de belangen van al haar leden verenigen, wat vaak resulteert in compromissen. Voor ons zijn die compromissen echter niet genoeg om te blijven," stelt Niehof.

Of Nevedi in staat is het resterende collectief van de diervoedersector dat moeite heeft het tempo van de marktleiders bij te houden, te blijven vertegenwoordigen, zal de komende tijd duidelijk worden
Agrifirm: voorwaarden
Agrifirm, een andere grote speler in de sector, bevestigde eveneens dat het lidmaatschap van Nevedi onder druk staat. Hoewel het lidmaatschap formeel nog tot eind 2024 loopt, heeft Agrifirm aangegeven te zullen vertrekken tenzij Nevedi ingrijpende veranderingen doorvoert. Het bedrijf noemt inefficiëntie en hoge kosten als belangrijke redenen voor het opzeggen van het lidmaatschap.

Agrifirm wijst bovendien op de veranderende eisen binnen de veehouderij en de noodzaak van een sterke vertegenwoordiging richting ketenpartners, stakeholders en de overheid. "Nevedi vervult al langer geen aanvullende rol meer in deze vertegenwoordiging," aldus Agrifirm in een verklaring. De onderneming, die meer biedt dan enkel diervoer aan haar ruim 8.500 boeren en telers, heeft al jaren geleden geïnvesteerd in eigen lobby richting de Nederlandse en Europese overheid.

Toekomst Nevedi onzeker
Met het vertrek van deze twee zwaargewichten staat de toekomst van Nevedi onder druk. Het verlies van twee van de grootste leden roept vragen op over de rol van de brancheorganisatie in een sector die onder grote druk staat om te verduurzamen en te innoveren. Nevedi zal snel met een duidelijk antwoord moeten komen om haar relevantie te behouden.

De ontwikkelingen bij ForFarmers en Agrifirm laten zien dat koplopers in de diervoederindustrie hun eigen koers kiezen nu de sector voor grote transities staat. Of Nevedi in staat is het resterende collectief van de diervoedersector dat moeite heeft het tempo van de marktleiders bij te houden, te blijven vertegenwoordigen, zal de komende tijd duidelijk worden.
Dit artikel afdrukken