image

Vlnr: walvissteak tartare, wrap met walvisreepjes, walviscarpaccio, wokken met walvis, walvissashimi, walvis met Mexicaanse saus, walvis met gepelde garnalen en walvissteak a la minute met avocadosalsa van een Noorse organisatie voor de promotie van "hvalbiff"

Van 28 t/m 31 mei vergadert de Internationale Walvis Commissie over de vraag of walvisvaart weer op grotere schaal mag worden bedreven. Het lijkt net als vorig jaar spannend te worden en daarom roepen Greenpeacers op tot een wereldwijde actie op 27 mei. De bedoeling is dat miljoenen sympathisanten die dag blauwe kleding aantrekken en massaal uitbundig gaan doen of althans: "whatever you gotta do, just do it blue!". Enkele plaatsen waar big blue marches gehouden worden, zijn Anchorage, Valparaiso , Madrid, Lissabon, Mexico Stad, Bogota en ook op Scheveningen kun je meedoen (start 14.00 uur op parkeerplaats schuintegenover museum Beelden aan Zee). De Nederlandse organisatie: Iedereen moet een blauw shirt dragen, zodat er een 'oceaan van mensen' gevormd wordt. Daarnaast moeten er zoveel mogelijk walvisbalonnen, opblaas-walvissen, spandoeken, etc. meegenomen worden. Ook kan je je als walvis verkleden (wees creatief!) of muziek meenemen.

Belangrijkste argumenten tegen walvisvaart zijn nog altijd dat de meeste soorten nog altijd bedreigde status hebben en dat duurzame vangst lastig is. Daarnaast zijn ze volgens velen door de grootte in combinatie met de hoge intelligentie onmogelijk "humaan" te doden.

Dit artikel afdrukken