Op de vrije wei viert Gulpener dat ze vrij zijn om hun eigen koers te varen. Vrij om te doen wat goed voelt. Vrij om bieren te brouwen met regionale grondstoffen. Gulpener neemt je mee in de wereld van de Vrije Brouwer. Proef, ruik, hoor en zie wat puur ambacht betekent.

Vrijheid pluk je
Op zondag 11 september oogst Gulpener de hop die in Reijmerstok, een dorpje op een steenworp afstand van de brouwerij, verbouwd wordt door Hopteler Roger Wouters. Zo’n 200 vrienden en familieleden van de brouwerij helpen de bierbrouwer vrijwillig mee om de hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen.

Vrijheid vier je
Op ‘de vrije wei’ is iedereen van harte welkom om te genieten van al het goeds dat Limburg te bieden heeft. Proef de bieren en leer er alles over tijdens het Gulpener biercollege, geniet van heerlijke streekgerechten en fijne muziek. Kom kijken hoe een schaapsherder te werk gaat en krijg een sneakpreview van het nieuwe Gulpener BrouwLokaal, het Huis van De Vrije Brouwer, dat eind 2016 haar deuren opent voor bezoekers. Proef daarnaast de speciaalbieren bij de ‘Gulpener Speciaalbier Proefbar’ en ontdek wat de lekkerste bier-spijs combinaties zijn. De hopoogst is ook het moment om een Hopkoninging te huldigen. Voor de kinderen is er ook een mooi programma samengesteld.

Vrijheid deel je
Elk jaar tijdens de hopoogst wordt de Gulpener Duim uitgereikt. Deze prijs gaat naar een vrijwilligersorganisatie die actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak in het Limburgse Heuvelland. Welke vrijwilligersorganisatie dit jaar de prijs krijgt uitgereikt wordt zondag 11 september om 13.00 uur bekend gemaakt.

Speciale editie: Vers Hopbier
Drie hopoogsten geleden werd, bij wijze van experiment, met plukverse hop het allereerste Gulpener Vers Hopbier gebrouwen. Dit jaar gaat de Vrije Brouwer het experiment opnieuw aan. De hopbellen van de hopranken die door de vrijwilligers geoogst zijn, gaan dezelfde dag nog richting het brouwhuis in Gulpen, waar twee speciale brouwsels reikhalzend staan te wachten. De hop wordt in reuze theezakken gestopt, die bewust pas ná het kookproces en vóór de vergisting in de brouwketel worden gehangen. Een proces waar Gulpener met veel spanning, maar tegelijkertijd ook vol vertrouwen, naar uitkijkt. Het bier van Verse Hop is vanaf begin november in beperkte mate verkrijgbaar.

Voor het gehele Hopoogst programma op zondag 11 september kun je terecht op de website en op Facebook.
Dit artikel afdrukken