Minister Gerda Verburg van de landbouwbedrijfstak liet op Prinsjesdag op haar site zetten: "In 2010 brengt de minister de eerste Staat van het dier uit. Dit rapport moet elk jaar aangeven hoe het is gesteld met het dierenwelzijn en diergezondheid in Nederland. Nederland is het eerste land dat in Europa een dergelijke monitoring opzet."

Er komt dus, zoals eerder aangekondigd, een jaarlijks document dat precies vermeldt hoe het met de dieren is gesteld. Het eerste komt in februari 2010. Klinkt goed, maar er zou eerder eens in kaart moeten worden gebracht wat de burger echt vindt over dierenwelzijn. Als je op de knuffeldierenliefde van de Telegraaf-lezer afgaat zou je zeggen dat het dierenwelzijn in Nederland zeer pover is.
Als je op de verkoopcijfers van kiloknallervlees afgaat, zou je zeggen dat Nederlanders het wel prima vinden.
Als je kranten volgt, krijg je de indruk dat er in de veehouderij een soort Maoistisch regime heerst.
Als je kinderboeken leest, krijg je de indruk dat elk dier met een grote glimlach rondloopt of -waggelt.De burgers hebben recht op een goede discussie. Zo'n Staat van het dier zou daarbij een begin kunnen zijn, mits het niet zo'n standaard top-down-overheids-PDF van meer dan honderd pagina's wordt. Er zou eens goed moeten worden gepraat over wat het doden van dieren betekent, wat pijn betekent en wat het is om omnivoor te zijn. Diens dilemma's horen niet alleen in zaaltjes in Zeist thuis, maar in elke huiskamer. Er is een goed nationaal onderzoek nodig. Nee, geen onderzoek, een gesprek. Er is toch nieuwe politiek?
Foto: Marianne Thieme koos op Prinsjesdag omwille van internationale persaandacht weer voor het Anglo-Amerikaans cultuurimperialisme en negeerde het prachtige "donderdag zonderdag" of "vrijdag Valess-dag".
Dit artikel afdrukken